Menu
Slovakia tok i fjor sommer elleve MiG-29-fly ut av tjeneste. Nå har regjeringen gitt klarsignal til å gi fly til Ukraina. Arkivfoto: Petr David Josek / AP / NTB

Slovakia gir MiG-kampfly til Ukraina

Slovakias regjeringen har gitt grønt lys til å sende MiG-29 jagerfly til Ukraina, sier statsminister Eduard Heger.

Av NTB | 17.03.2023 10:44:00

Politikk: – Vi vil overlevere 13 av våre MiG-29-fly til Ukraina, sa Heger til journalister fredag. Landet skal også levere luftvernsystemet Kub.

MiG-flyene ble tatt ut av tjeneste i fjor sommer, og de fleste av dem er for tiden ikke i operasjonell stand. De som ikke kan settes i tjeneste, skal brukes til deler.

Etter kunngjøringen uttalte Russland at kampfly som gis til Ukraina, kommer til å bli ødelagt og at de ikke vil endre krigens gang.

Kampflyleveransen innebærer en opptrapping av Slovakias militære bistand til nabolandet Ukraina. Slovakia blir det andre Nato-landet som gir kampfly til Ukrainas kamp mot den russiske invasjonen. Polen er ventet å levere MiG-29-fly til Ukraina i løpet av kort tid.

MiG-29 ble utviklet i Sovjetunionen på 1970- og 1980-tallet som et motsvar til amerikanske jagerfly som F-15 og F-16.

Senere fredag takket ukrainske myndigheter for løftet fra Slovakia.

– Ukrainske engler står klare til å beskytte det gode og straffe det onde. Men de trenger vinger. MiG-29-fly og Kub-luftvernsystemer fra Slovakia kommer til å hjelpe oss med å forsvare luftrommet vårt effektivt, uttaler forsvarsminister Oleksij Reznikov.