Mathilde Harviken var ørsmå marginer unna å sette ballen i eget mål i sluttsekundene mot Italia. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Skuffelse ble lettelse for fotballkvinnene – tverrligger stoppet selvmål i sluttsekundene

Norge hadde muligheter nok til å slå Italia, men det ble bare 0-0 i fredagens EM-kvalifiseringskamp. Til sist måtte de norske puste lettet ut.

Av NTB | 31.05.2024 20:43:15

Sport: Italia hadde nemlig en kjempesjanse i det sjette og siste overtidsminuttet, da innbytter Agnese Bonfantini raidet i feltet og skjøt mot lengste hjørne. Der dukket Mathilde Harviken opp og feide ballen i egen tverrligger og ut.

Akkurat da var det positivt at det var dagen da ballen ikke ville inn for de norske.

– Jeg er glad for at den gikk stang-ut og ikke stang-inn, sa Harviken til NTB.

– Jeg så det ikke engang. Jeg så skuddet og at det var på vei utenfor, og så snudde jeg meg bort. Det var bare «hva skjedde nå?», sa landslagssjef Gemma Grainger til NTB.

Harviken var ikke i tvil om at hun måtte prøve å klarere.

– Jeg hadde ikke tid til å tenke så mye. Jeg ble bare veldig glad da jeg så at det ikke ble mål, sa hun.

Harviken, Caroline Graham Hansen, Celin Bizet Ildhusøy og Elisabeth Terland hadde enorme sjanser til å skape jubel blant de 9307 tilskuerne i sommerværet i Oslo, men lyktes ikke.

Italia ble det fjerde laget som har fått med seg ett poeng fra en bortekamp mot Norge i EM-kvalifisering de siste 36 årene. Gjestene var veldig nær å påføre Norge det første hjemmetapet i EM-kvalifisering siden 26. mai 1988, men så galt gikk det ikke for de norske.

– Det ville vært veldig skuffende om vi tapte. Vi skapte sjanser nok til å vinne, og vi forsvarte oss bra, sa Grainger til NTB.

Lagene møtes igjen om fire dager på italiensk jord i Ferrara, og vinneren vil ligge godt an i kampen om å erobre en av de to direkte EM-billettene fra gruppa.

– Vi skal være klare. Vi skal legge planen nå, og så handler det om hvordan vi restituerer. Jeg lærte mot Kroatia (i februar) at dette laget blir bedre fra kamp 1 til kamp 2. Vi skal gjøre det igjen, sa Grainger.

En frisk Thea Bjelde hadde kampens første store sjanse da hun etter et kvarter fikk ballen fra Graham Hansen og skjøt fra god posisjon i feltet, men en italiener blokkerte til corner.

Enda større var sjansen forsvarskollega Harviken fikk i det 29. minutt. Etter en kort corner la Graham inn fra venstre. Ballen ble klarert rett til Harviken, som fra kort hold måkte den utenfor.

– Jeg var veldig alene, og jeg skal sette den når jeg er så nærme mål, men så er vel ikke jeg den som er kjent for å score flest mål, sa Harviken til NTB.

I omgangens siste minutt kom en enorm dobbeltsjanse for Norge. Celin Bizet sto for en fin vending av spillet, og de norske fikk rom til å skape omgangens flotteste angrep. Det endte med at Graham Hansen ble spilt fram av Bjelde, vendte av en motspiller og skjøt. Keeper Laura Giuliani fikk hendene på ballen, men ga retur rett til Bizet. Skuddet for åpent mål gikk over.

– Jeg skulle vært mer på. Jeg trodde at skuddet til Caro skulle gå inn, for hun er så rå i de situasjonene. Da den kom til meg, ble det litt ryggsekk, sa Bizet til NTB.

Innimellom hadde Italia yppet seg flere ganger. I det 32. minutt ble Sofia Cantore spilt fram i feltet, men Cecilie Fiskerstrand var raskt i situasjonen og fikk med hjelp fra Harviken blokkert til corner.

Ved pause kom Elisabeth Terland inn for Bizet, og det gikk mindre enn 20 sekunder før hun fyrte av et skudd som skrudde noen desimeter over krysset, langt utenfor keepers rekkevidde.

I det 51. minutt raidet Graham Hansen i feltet og tuppet ballen tversover til Terland, som via en italiener banket ballen rett utenfor.

Hegerberg skapte litt røre da hun kom inn, men de norske greide ikke å utnytte det.

Norge presset desperat i sluttminuttene og på overtid, men Italia sto imot. Så kom kjempesjansen som kunne gjort kvelden mørk for de norske, men da var marginene på norsk side.

– Det var mye positivt. Å holde nullen er viktig. Vi står sterkt bakover, og så vet vi at det går an å skape enda skarpere sjanser, sa Hegerberg til NTB.

Norge dominerte i perioder og hadde de fleste sjansene i den første omgangen, men Italia grep hver mulighet til å kontre og yppet seg flere ganger.

Ett minutt senere nikket Cantore til Elisa Bartoli, som på volley skjøt i Guro Bergsvand. Ballen var nok innom armen hennes, men tross italienske rop på straffe vinket den rutinerte dommeren Stéphanie Frappart spillet videre.