Menu
Den britisk-irske skuespilleren Michael Gambon døde torsdag 82 år gammel. Han er mest kjent for rollen som professor Humlesnurr i de verdenskjente «Harry Potter»-filmene. Her fra premieren på den sjette filmen «Harry Potter og Halvblodsprinsen» i New York i 2009. Foto: Peter Kramer / AP / NTB

Skuespiller Michael Gambon er død

Skuespiller Sir Michael Gambon, mest kjent for å ha spilt Galtvort-rektor Albus Humlesnurr i «Harry Potter»-filmene, er død.

Av NTB | 28.09.2023 14:12:22

Kuriosa og kjendiser: Irsk-engelske Gambon ble 82 år gammel.

– Vi er sønderknust over å kunngjøre tapet av sir Michael Gambon. Vår kjære ektemann og far, Michael, døde fredfullt på sykehus med sin kone Anne og sønn Fergus ved sengekanten, etter en lungebetennelse, heter det i en uttalelse fra familien.

Gambon er kanskje mest kjent for rollen som professor Humlesnurr som han overtok etter at skuespiller Richard Harris, som gestaltet rollen i de to første filmene, døde i 2002.

Men selv om det var Potter-filmene som for alvor hevet Gambons internasjonale profil og introduserte ham til en ny generasjon av publikummere, hadde han lenge vært anerkjent som en av Storbritannias ledende skuespillere.

Hans skuespillerkarriere omfavner både TV, teater og radio, og Gambon har spilt i flere titalls filmer fra «Gosford Park» til «Kongens tale» og den animerte familiefilmen «Paddington». I 2016 portretterte han også Winston Churchill i filmen «Churchill’s Secret».

Gambon utmerket seg senere i en rekke stykker av Shakespeare, blant annet «Hamlet» og «Macbeth».

Han var blant den opprinnelige skuespillerstallen ved Royal National Theatre i London, som ble stiftet i 1963. Der var for øvrig også Maggie Smith, som spilte rollen som professor Minerva McSnurp i «Harry Potter»-filmene.

Gjennom skuespillerkarrieren vant Gabon en rekke prestisjetunge priser. Han fikk tre The Olivier Awards teaterpriser og to Critics’ Circle Theatre Awards gjennom årene, i tillegg til fire BAFTA-priser.

Gabon var en allsidig skuespiller, men fortalte en gang til BBC at han foretrakk å spille skurkekarakterer. Han spilte gangsteren Eddie Temple i den britiske krimthrilleren «Layer Cake», en rolle han høstet ros for fra anmelderne i The New York Times, samt en satanisk krimsjef i Peter Greenaways «Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker» fra 1989.

I 1999 ble Gambon slått til ridder av dronning Elizabeth for sitt årelange bidrag til britisk dramakunst.

En av hans siste roller var i 2019, hvor han spilte i filmen «Judy» mot blant annet Renée Zellweger.

Han har tidligere erkjent at han ikke har lest noen av J.K. Rowlings bestselgende bøker, til tross for at han spilte den ikoniske rollen som Galtvort-rektoren Humlesnurr. Gambon hevdet det var bedre å følge manuset til «Harry Potter»-filmene i stedet for å bli for påvirket av bøkene.

Gambon, som ble født i Irland, men vokste opp i London, var egentlig utdannet ingeniør. Teaterdebuten kom i Dublin på 1960-tallet med en produksjon av Shakespeare-stykket «Othello».

Gabon fikk sitt gjennombrudd i Storbritannia i 1986 med hovedrollen i BBC-serien «Den syngende detektiv», som er betraktet som en klassiker innen britisk TV-drama. Han vant en BAFTA for beste mannlige skuespiller for denne rollen.

Flere nyheter: