LIVESENTER
Menu
Sander Skotheim leverte en god første dag av tikampen i friidretts-VM.Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Skotheim på 10.-plass etter første dag av VM-tikampen – Rooth nummer 13

Etter seier i høydekonkurransen er Sander Skotheim plassert som nummer ti etter fem øvelser av tikampen i friidretts-VM. Markus Rooth er på 13.-plass.

Av NTB | 25.08.2023 21:34:36

Sport: Den første dagen med konkurranser for tikjemperne ble avsluttet med 400 meter fredag kveld. Der ble Rooth nummer ni med personlig rekord på 48,27. Den tidligere bestenoteringen var 49,05. Skotheim var i mål på 12.-plass med tiden 48,48.

– Det var gøy. Jeg ble litt overrasket, Jeg løper bra på trening. Det var kult. Publikum skal ha en del av æren, sa Rooth til NRK.

– Dagen i sin helhet og den fysiske formen har aldri vært bedre, fortsatte han.

Skotheim er på 10.-plass med 4376 poeng etter at halve tikampen er unnagjort. Tjalve-lagkamerat Rooth er på 13.-plass med 4261 poeng. En rekke store profiler har forsvunnet ut av tikampen i løpet av første dag. Dermed er den norske duoen i kjempeposisjon til gode plasseringer.

Skotheim innehar den norske rekorden på 8590 poeng, mens Rooths bestenotering er på 8307 poeng.

Høydekonkurransen var den fjerde øvelsen for dagen og er en av Skotheims sterkeste deler av tikampen. 21-åringen vant den under VM i Eugene i fjor og fulgte opp med ny gnistrende hopping i Budapest fredag. Med 2,11 meter tok han seieren og 906 poeng inn i sammendraget. Rooth stoppet på 2,02, som er én centimeter lavere enn hans personlige rekord på øvelsen. Det holdt til en 5.-plass.

Skotheim har 2,20 som toppnotering i høyde.

De to norske håpene endte på henholdsvis 13,22 og 13.35 meter. Det ga beskjedne plasseringer og var et stykke bak personlig rekord for dem begge. Rooth har 15,31, mens Skotheim har klart 14,48 som best.

– De første to øvelsene var fantastiske. Kule var ikke så bra, men heldigvis er det ikke så mye poeng i kule. Når man bommer så mye som jeg gjør nå, forsvinner en del poeng, men jeg får ikke gjort så mye med det, sa Rooth til NRK.

– Alt i alt en god start, oppsummerte Skotheim, som strevde med varmen.

– Det er helt forferdelig. Det er så fryktelig varmt. Heldigvis blir det kaldere i ettermiddag, sa han.

Deretter økte han til 7,62 i hopp nummer to. Det klarte ingen av konkurrentene å straffe. I siste omgang fikk han opp 7,55.

Sander Skotheim forbedret egen personlige rekord fra 7,74 til 7,80. Det sterke hoppet fikk han til i aller første omgang. Det ga annenplass i gruppen. De to siste forsøkene var døde.

Tidigere på dagen fikk både Rooth og Skotheim en fin start på tikampen i Ungarn med en solid 100 meter. Rooth stormet inn til tiden 10,84, mens Skotheim var fem hundredeler svakere.

Det ga henholdsvis sjette- og sjuendeplass i heatet. Rooth var kun tre hundredeler bak sin egen personlig rekord, mens Skotheim var rundt en tidel bak sine egen bestenotering.

Rooth ble tidligere i år U23-europamester i tikamp i finske Esbo. Han tok da gullet foran Skotheim. Samtidig satte Rooth norsk rekord med 8608 poeng.

Han slo da den gamle toppnoteringen til Skotheim på 8590 poeng fra tidligere i sesongen.

Under fjorårets EM i München ble Skotheim til slutt nummer sju. Rooth gikk glipp av mesterskapet som følge av en skade.

Tikjemperne avsluttet formiddagsøkta i kuleringen. Det var dagens tredje øvelse. Der lyktes verken Rooth eller Skotheim maks.

Langt skarpere enn i kuleringen var duoen i lengde litt tidligere på dagen. Rooth var best av samtlige i sin gruppe i det som ble en meget sterk norsk konkurranse. Han kom til VM med en personlig rekord på 7,53 meter og tangerte den allerede i første hopp.

400 meter er neste øvelse for tikjemperne i Budapest. Det er den siste for dagen.

(©NTB)