Menu
Det har ikke blitt registrert dårligere luftkvalitet i New York enn onsdag. Målingene startet i 1999. Foto: Andy Bao / AP / NTB

Skogbranner i Canada førte til dårligst registrerte luftkvalitet i New York

Skogbrannene i Canada har røyklagt byer på både canadisk og amerikansk side av grensa. Det er aldri registrert dårligere luftkvalitet i New York enn på onsdag.

Av NTB | 08.06.2023 06:18:59

Natur og miljø: Det amerikanske miljødirektoratet EPA har registrert luftkvaliteten siden 1999. Onsdag bidro store mengder finpartiklet støv fra skogbranner til at luftkvalitetsindeksen i New York nådde 413, skriver New York Times.

Det er mer enn dobbelt så ille som toppnoteringen fra tirsdag. Indeksen går ikke høyere enn 500.

New York-guvernør Kathy Hochul opplyser at delstaten vil dele ut en million N95-munnbind, 400.000 av dem i byen New York. Hun ber videre folk om å holde seg hjemme.

– Dere må ikke ut for å gå en tur. Dere må ikke trille babyen, sa Hochul onsdag kveld.

– Nå er det ikke trygt å gjøre det, la hun til.

Bare i Quebec var det over 150 aktive skogbranner tirsdag. Den fransktalende provinsen har bedt om internasjonal hjelp til å takle de mange brannene. USAs president Joe Biden snakket onsdag med Canadas statsminister Justin Trudeau over telefon og lovte å sende ytterligere hjelp.

I sentrum av den canadiske hovedstaden Ottawa var røyken onsdag så tjukk at høye bygninger knapt var synlige på tvers av Ottawa-elven.

Mer dårlig nytt er det at værsystemet som bidrar til det store røykteppet, ikke ventes å flytte seg stort. Dermed vil det trolig bli liggende minst til fredag, muligens også lengre.

Er tallet høyere enn 100, fører det gjerne til at det blir utstedt helseadvarsler for barn, eldre og andre i risikogrupper. Verdier over 300 anses som skadelige for alle. Aller verst står det ifølge CBS til i Philadelphia, der indeksen natt til torsdag lå på 447.

Eksperter har varslet at Canada kan stå overfor sin verste skogbrannsesong noensinne. 20.000 har blitt fordrevet av 400 skogbranner.

(©NTB)

Flere nyheter: