Menu
Kristine Stavås Skistad (i midten) vant fredagens verdenscupsprint foran Linn Svahn (t.v.) og Emma Ribom. Foto: Terje Pedersen / NTB

Skistad tok knekken på svenskene: – Veldig på tide

Kristine Stavås Skistad (24) satte inn en knallsterk sluttspurt og vant verdenscupsprinten i Trondheim.

Av NTB | 15.12.2023 14:40:52

Sport: Hun var sterkest på oppløpet og slo svenskene Linn Svahn og Emma Ribom. Det var svært jevnt, men Skistad ble pekt ut som vinner.

Det var Skistads sjette sprintseier i verdenscupen og hennes første i vinter. Ribom hadde vunnet sesongens to første i Ruka og Östersund. Der var Skistad på pallen begge ganger.

Fredag sto hun endelig øverst på pallen igjen.

– Det var veldig på tide, så det føles bra. Jeg prøvde å holde litt igjen i bakkene og være med på slutten. Det lyktes jeg greit med, sa Skistad til NRK.

– Jeg har slitt med svenskene tidligere i sesongen, men håper det har snudd litt nå. Jeg måtte grave dypt i dag.

Konnerud-løperens disponering i finalen imponerte NRKs langrennsekspert Therese Johaug.

– Et imponerende oppløp. Hun var i bedre posisjoner hele veien, sa hun.

Målfoto måtte til for å skille Ribom, Svahn og Skistad. Dermed måtte Norges fremste sprinter vente og se om tiden var god nok. Skistad hadde hundredelene på sin side.

Lotta Udnes Weng var Norges andre løper i finalen. Også hun kom seg dit på tid.

Tidligere på dagen trøblet Skistad i prologen. Hun gikk ut tidlig i snødrevet og var over sju sekunder bak kvalifiseringsvinner Linn Svahn. Det holdt til en 21.-plass.

– Dette er ikke en pangprolog av Skistad, sa NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

I utslagsrundene slo Skistad kraftig tilbake.

I semifinalen forsvant også Mathilde Myhrvold.

Som arrangørland kunne Norge stille med hele tolv løpere til start. Det er dobbelt så mange laget vanligvis har i verdenscupen.

Disse ble slått ut i prologen: 33) Kristin Austgulen Fosnæs, 34) Anna Svendsen, 37) Margrethe Røssum Dyrhovd, 38) Helene Ekrheim Haugen, 41) Julie Bjervig Drivenes, 45) Milla Grosberghaugen Andreassen.

I 2025 blir det ski-VM i Trondheim. Helgens renn er viktig testkjøring for arrangøren. Skistad legger ikke vekt på hva fredagens seier betyr opp mot det som skal skje samme sted om 14 måneder.

– Dette har ikke så mye å si. Jeg håper å være enda sterkere om ett år.

Skistad kom seg videre på tid fra et svært tøft semifinaleheat. Der kjempet hun mot svensketrioen Ribom, Svahn og Maja Dahlqvist samt Sveits-profilen Nadine Fähndrich.

Norge fikk med seks løpere til kvartfinalene. Der røk Maria Hartz Melling, Anne Kjersti Kalvå og Ane Appelkvist Stenseth ut.

(©NTB)

Flere nyheter: