Menu
Kristine Stavås Skistad (i midten) kunne smile for sprintseier i Falun lørdag. Hun vant foran de svenske hjemmehåpene Jonna Sundling og Maja Dahlqvist. Foto: Ulf Palm / TT / AP

Skistad satte svenskene på plass i Falun: – Kan ikke bli bedre

Kristine Stavås Skistad (24) stilnet hjemmepublikummet da hun spurtslo Jonna Sundling på vei til verdenscupseier på selveste Lugnet i Falun.

Av NTB | 18.03.2023 15:54:08

Sport: Konnerud-jenta vant dermed sin andre verdenscupsprint på under en uke. Tirsdag var hun også best i klassiskløpet i Drammen.

Sundling prøvde å riste av seg sin norske rival i motbakkene. Det klarte hun ikke og hadde ikke et motsvar da Skistad satte inn et skikkelig rykk. På oppløpet ble svensken parkert.

– Dette var utrolig morsomt. Det var tøffe tak i finalen. Det er en veldig hard løype, og jeg visste at det ville bli hardt. Jonna gikk alt hun kunne over alle bakketopper, og da var det bare å prøve å være med. Jeg visste at om jeg var med mot slutten, så visste jeg at jeg ville være sterk. Da var det bare å gå, sa Skistad til NTB.

Det var nesten som svenskene på Lugnet ikke helt forsto hva som skjedde. Sundling er verdens beste skisprinter på kvinnesiden, og hun er både regjerende olympisk mester og regjerende verdensmester.

– Hvordan var det å slå svenskene på hjemmebane med minst 10.000 mennesker på plass?

– He-he. Det var ikke så mye heiing på oss da de ropte oss opp, så det smakte veldig godt. Det var motivasjon underveis da jeg begynte å få det tungt.

– Det betyr kjempemye. Det er selvfølgelig deilig å vinne i Sverige.

– Å vinne hjemme og i Sverige, det kan ikke bli bedre, la hun til.

Lørdagens seier var Skistads tredje verdenscuptriumf, og den aller første i fri teknikk. Alle har kommet i løpet av de to siste månedene.

I VM ble hun satt på plass av Sundling og det svenske sprintlaget, men i etterkant har rollene snudd.

Skistad skal gjøre sitt for å kjempe i toppen i de to siste verdenscupsprintene i Tallinn i Estland og i Lahti i Finland også.

– Så skal jeg hvile. Det ser jeg fram til.

Halvparten av løperne i lørdagens finalefelt hadde norsk pass. For første gang var Julie Myhre en del av en slik gruppe på verdenscupnivå. Hun gikk inn til 5.-plass, mens Mathilde Myhrvold endte sist som nummer seks.

Udnes Weng startet dagen med en 123 poengs luke på amerikaneren. Den ble ikke vesentlig endret etter Falun-sprinten.

Det ble stopp for Anne Kjersti Kalvå og Lotta Udnes Weng i semifinalene.

– Hvordan er det inni deg nå med to seirer på rappen i to ulike stilarter?

Norge fikk med alle sine sju løpere videre fra prologen, men i kvartfinalene forsvant Ane Appelkvist Stenseth og verdenscupleder Tiril Udnes Weng. Den tidlige exiten kunne ha kostet sistnevnte dyrt i sammendraget, men Jessie Diggins greide ikke å utnytte det og røk selv ut i neste heat.

(©NTB)