Menu
Magni Smedås er ryggskadet. Foto: Geir Olsen / NTB

Ski Classics-starten ryker for Marcialonga-vinner Magni Smedås – uaktuell for renn før nyttår

Magni Smedås var en av Ski Classics-sirkusets store forgrunnsfigurer sist vinter. Foran helgens åpningsrenn er hun plasserte på sidelinjen med ryggtrøbbel.

Av NTB | 06.12.2023 14:59:52

Sport: Skaden gjør at Dalsbygda-jenta, som i langløpssirkuset representerer Team Eksjöhus, litt motvillig har bestemt seg for å ikke gå flere skirenn før på nyåret.

Det er en skivebuktning i ryggen som skaper smerter og problemer for Smedås. Skaden er et forstadium til prolaps. Smertene oppsto i forbindelse med trening i svenske Vålådalen før sesongstart.

– Da trodde jeg det var muskulært, og før åpningsrennene på Beitostølen fikk jeg tre runder med massasje. Så var det å ta smertestillende for å gå renn, sier Smedås til NTB.

På Beitostølen innledet hun sesongen knallsterkt med en sjette- og sjuendeplass. Det sendte henne rett inn i en reserverolle foran verdenscupåpningen i Ruka.

Samtidig slapp ikke ryggsmertene, og en påfølgende MR-undersøkelse påviste den omtalte skivebuktningen. Resepten fra legehold var alternativ trening i form av blant annet svømming, sykling og gåturer med staver.

Beslutningen om konkurransepause kan fort innebære at sesongens store mål om å vinne Ski Classics sammenlagt må omdefineres.

– Målet om å ta gultrøya henger i en tynn tråd, vedgår 28-åringen.

Astrid Øyre Slind, Emilie Fleten og Ida Dahl peker seg ut som de heteste konkurrentene. Førstnevnte har prioritert verdenscup før jul. Dermed spørs det hvor stort poengforsprang de to sistnevnte skaffer seg på de to Ski Classics-rennene som står på programmet de kommende ukene.

– De viktigste rennene kommer etter jul. Jeg må prøve å se mulighetene og ikke begrensningene i situasjonen min, sier Smedås og sikter til blant annet Marcialonga, Vasaloppet og Birkebeinerrennet.

Kun Hilde Gjermundshaug Pedersen (2007 og 2009) og Kari Vikhagen Gjeitnes (2020) hadde klart bragden før henne.

Smedås gikk i tillegg til topps i Jizerska og endte på en bunnsolid annenplass sammenlagt i Ski Classics. I Vasaloppet ble det til slutt fjerdeplass.

På spørsmål om hvor trygg hun er på å være på startstrek på nyåret, lyder svaret:

– Jeg er ganske sikker på at jeg kommer til å stå på startstreken da. Etter skaden ble jeg forespeilet tre uker med alternativ trening, før jeg kan begynne å gå på ski igjen.

Sikkert er det at 28-åringen aldri har vært bedre som langrennsløper. I sesongoppkjøringen i Vålådalen følte hun seg fenomenal. Så kom skaden.

Nå er jobben å gjenfinne det i nivået i 2024.

– Det kunne vært mer alvorlig, og jeg er glad det ikke er det. Samtidig må skaden tas på alvor, og det innebærer at det ikke bli skirenn før nyttår. Det er veldig kjipt, sier Smedås.

Forrige sesong var Dalsbygda-jentas første hele i langløpssirkuset. Utfallet kunne knapt vært bedre. Høydepunktet kom i prestisjetunge Marcialonga, der 28-åringen ble tidenes tredje norske vinner.

(©NTB)

Flere nyheter: