Menu
Reidar Nilsen, tidligere leder av Norges Fiskarlag, ble funnet omkommet etter at sjarken Peik havarerte i kraftig uvær utenfor Gamvik søndag 9. januar i fjor. Sønnen, som var med om bord, ble også funnet død. Foto: 330-skvadronen / NTB

Sjarkulykke med to omkomne skyldtes uvær og ustabil båt

Ustabil last medvirket til at sjarken Peik forliste utenfor Gamvik sist vinter, ifølge Havarikommisjonen. Reidar Nilsen og sønnen Remi André Nilsen omkom.

Av NTB | 28.03.2023 12:34:15

Ulykker og naturkatastrofer: De to var på vei fra Honningsvåg mot Skjånes for å drive krabbefiske da ulykken skjedde.

Ulykkesrapporten påpeker at da fiskerne havnet i sjøen uten overlevingsdrakt, uten at redningsflåten hadde blåst seg opp, og nærmeste avstand til land var omkring 400 meter, hadde de svært liten mulighet til å overleve.

– De vanskelige sjøforholdene ved ulykkesstedet i kombinasjon med at fartøyet trolig fikk vann på dekk som følge av sjø over rekka og redusert stabilitet, har trolig medført at sjarken på et tidspunkt har fått store problemer og kantret.

Stabilitetsberegningene for båten skulle ikke ha vært godkjent, ifølge rapporten.

– Dette var blant annet fordi det var foretatt vektendringer som ikke var reflektert i beregningene. Endringene førte til redusert fribord og økt tyngdepunkt, og svekket dermed stabiliteten. I tillegg var det mer last på dekk på ulykkesdagen enn det som lå til grunn for godkjenningen, heter det i rapporten.

Det heter videre at disse endringene ikke alene var skyld i ulykken, men kombinert med de vanskelige værholdene ble det fatalt.

(©NTB)

Flere nyheter: