Menu
Speaker Kevin McCarthy snakker med journalister etter et lukket møte med partikollega Matt Gaetz tirsdag. McCarthy risikerer å bli kastet som speaker i Representantenes hus om han ikke får nok støtte. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

Sjansen for mistillit mot McCarthy øker

Det spøker for republikaneren Kevin McCarthys framtid som speaker i Representantenes hus. Den første avstemmingen om mistillit mot ham gikk ikke i hans favør.

Av NTB | 03.10.2023 21:42:21

Politikk: En innledende avstemning om hvorvidt mistillitsforslaget mot McCarthy skulle legges til side endte med et flertall for videre behandling.

Det betyr at det nå blir debatt før et mistillitsvotum mot speakeren. Sjansen for at McCarthy ikke overlever i stillingen som leder for Representantenes hus ser nå ut til å ha økt. Resultatet kan bli en ny, opprivende lederstrid på republikansk side.

Lederen for kammeret er rangert som USAs tredje mektigste folkevalgte etter presidenten og visepresidenten.

Et mistillitsforslag som det som nå er i spill, har bare blitt brukt to ganger det siste århundret mot republikanske speakere – og har ikke lyktes før.

Men etter all formodning må McCarthy nå søke støtte fra Demokratene for å overleve mistillitsforslaget mot ham. Det er det imidlertid liten stemning for i demokratenes leir, ifølge The Washington Post.

Gaetz har sagt at han er sikker på at han har de nødvendige fire stemmene for å kaste McCarthy.

Demokrater i Representantenes hus har ifølge Washington Post vært tydelige på at de ikke vil bidra til å redde McCarthy, men utspillet som gjengis av avisen omfatter synet til alle i den demokratiske leiren er ikke klart.

McCarthy overtok som speaker etter demokratenes Nancy Pelosi i januar 2023.

Det er Florida-republikaneren Matt Gaetz som har reist mistillitsforslaget mot McCarthy etter at speakeren i helgen gikk til demokratene for å få på plass et midlertidig budsjett.

Stemmer alle demokratene i samlet flokk mot ham, kan McCarthy kun miste fire republikanske stemmer før han ikke lenger har nok støtte og må gå.

(©NTB)

Flere nyheter: