Menu
Israels høyrenasjonalistiske sikkerhetsminister provoserte denne uka mange da han besøkte Den hellige høyden der al-Aqsa-moskeen ligger i Jerusalems okkuperte gamleby. Foto: AP / NTB

Sikkerhetsrådet diskuterte israelsk statsrådsbesøk ved al-Aqsa-moskeen

Temperaturen var høy da Sikkerhetsrådet diskuterte den israelske sikkerhetsministerens besøk ved al-Aqsa-moskeen denne uka.

Av NTB | 06.01.2023 14:05:07

Krig og konflikter: Den ytterliggående høyrenasjonalisten Itamar Ben-Gvirs besøk på Den hellige høyden i Jerusalems okkuperte gamleby, som huser to av islams helligste steder, al-Aqsa-moskeen og Klippemoskeen, vakte raseri fra palestinsk hold og i flere arabiske land.

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh kalte besøket «en farlig opptrapping», og USAs ambassadør i Israel understreket viktigheten av å bevare status quo ved Jerusalems hellige steder.

Jordan, som i henhold til Oslo-avtalen har det formelle overoppsynet med høyden der jøder ikke har lov til å be, kalte tidligere i uka Israels ambassadør inn på teppet for å overlevere en formell protest.

Møtet i Sikkerhetsrådet torsdag kveld var sammenkalt av De forente arabiske emirater og Kina, og Palestinas FN-ambassadør Riyad Mansour hevdet Ben-Gvirs besøk var et tydelig eksempel på den «absolutte forakt Israel viser», både overfor palestinerne, Sikkerhetsrådet og verdenssamfunnet.

Israels FN-ambassadør avviste kritikken og betegnet det hastig sammenkalte møtet i Sikkerhetsrådet for unødvendig, «patetisk» og absurd».

– Handlinger som forhindrer dette, er uakseptable, het det i en uttalelse fra den amerikanske ambassadøren.

– Hvilken grense er det egentlig Israel må tråkke over før Sikkerhetsrådet endelig sier at «nok er nok», sa Mansour, som etterlyste FNs vilje til å sette makt bak kravene til Israel som er nedfelt i en rekke resolusjoner opp gjennom årene.

(©NTB)

Flere nyheter: