Målscorer Karina Sævik jubler sammen med Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen etter 1-0-målet mot Østerrike. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Seieren glapp i Smeruds debutkamp – Østerrike greide 1-1 tross norsk sjansefest

Leif Gunnar Smerud så ut til å få en pangstart som vikarsjef for Norges kvinnelandslag, men Østerrike slo tilbake og fikk med seg 1-1 fra Ullevaal.

Av NTB | 23.09.2023 00:02:35

Sport: Det var et bittert poengtap i nasjonsligaåpningen som både er første etappe i OL-kvalifiseringen og legger premisser for neste års EM-kvalifisering. Norge dominerte stort i første omgang og burde ha ledet mye mer enn 1-0, men kampbildet ble et helt annet etter pause, og utligningen hadde ligget litt i lufta da den kom i det 72. minutt.

Etter den tok Norge over igjen, og i sluttminuttene hadde Norge enorme sjanser, blant annet to treff i tverrliggeren og en situasjon som kunne og kanskje burde gitt straffe.

– Det var en gjeng som var «on fire», og som de første 35 minuttene gjorde alt rett utenom å få satt ballen i mål. Vi satte også sammen en god sluttspurt etter utligningen. Totalt sett var vi overlegne, sa Smerud til NTB.

Caroline Graham Hansen og Karina Sævik fant tonen umiddelbart i rollene som henholdsvis høyre kant og hengende spiss i Smeruds 4-2-3-1-formasjon. Det var de som samarbeidet om Norges ledermål i det 26. minutt, med Sævik som målscorer.

Østerrike utlignet ved innbytter Eileen Campbell. Hun fikk vende opp rett utenfor 16-meteren og sendte av gårde et skudd som seilte inn i lengste kryss.

Norge kom veldig nær 2-1-målet da innbytterne Tuva Hansen og Elisabeth Terland sendte hvert sitt skudd i tverrliggeren i henholdsvis det 88. og 90. minutt.

Rett før ble Guro Reiten dyttet over ende i feltet. Mange mener at det burde blitt straffe.

– Slik følte jeg det utpå der, og jeg hører at alle sier det. Jeg er ikke den typen som prøver å filme meg til straffe, og hun kom i full fart i ryggen min, sa Reiten til NTB.

Reiten ble stående lenge ved straffemerket mens dommeren instruerte spillerne om ikke å løpe inn i feltet før straffen ble tatt, og da hun fikk klarsignal endte skuddet utenfor. Spilleren som scoret det siste målet under Hege Riise fikk ikke score det første under Smerud.

– Å bomme på straffe etter et par minutter er dritkjipt, men ikke noe å gjøre med. Jeg måtte prøve å legge det bak meg så fort som mulig, sa Reiten.

Missen stoppet ikke den norske offensiven. Smerud fikk se et lag som regelrett kjørte over motstanderen den første drøye halvtimen. I det 8. minutt slo Reiten en flott stikker til Maanum, som fra dødlinja spilte skrått ut til Sophie Román Haug. Skuddet gikk rett utenfor.

Litt senere nikket Haug et hjørnespark fra Graham Hansen i tverrliggeren og over. I det 21. minutt skjøt Maanum ballen i mål framspilt av Thea Bjelde, men hun ble vinket av for en tvilsom offside.

– Jeg har ikke sett den om igjen, men følelsen var at jeg ikke var offside, sa Maanum til NTB

Etter 25 spilte minutter tok Norge svært fortjent ledelsen. Graham Hansen tryllet bort Feiersinger og Sarah Puntigam før hun skjøt mot lengste hjørne. Ballen endret retning på en motstander og lurte keeper Manuela Zinsberg, som så vidt fikk stokket beina i tide til å redde. Returen fløy rett ut til Sævik, som på akrobatisk vis fluktet den i en bue over keeperen.

– Jeg strakk meg det jeg klarte. Hadde den vært noen centimeter høyere så ville jeg ikke greid det, sa Sævik til NTB.

Fra avspark i den andre omgangen var det Østerrike som grep taktpinnen, og etter halvannet minutt fikk laget sin første sjanse da kaptein Sarah Puntigam etter et godt angrep skjøt i tverrliggeren og over.

– Vi hadde bare tre treninger bak oss. Vi fikk til et veldig bra press nummer en, men det var litt for kort tid til å få inn hva vi skulle gjøre hvis de løste det, sa Caroline Graham Hansen som forklaring på sceneskiftet.

Maanum hadde en stor sjanse til å punktere kampen da hun brøt gjennom på kan i det 67. minutt og satte. Sævik skrek på ballen inne i midten, men Arsenal-spilleren valgte å skyte fra spiss vinkel, og klubbvenninne Zinsberger avverget.

Litt senere stoppet modige blokkeringer og en god redning av Aurora Mikalsen et østerriksk bombardement i en kamp som levde for fullt.

Noen pustet kanskje lettet ut da Nicole Billa, som senket Norge i fjorårets EM-sluttspill, ble byttet ut. Erstatteren Campbell kom til flere farligheter før hun ga Norge en kalddusj med utligningen.

Norge var veldig nær et vinnermål på tampen, men måtte innse at to viktige poeng gikk tapt.

Østerrikes landslagssjef Irene Furhmann sa før kampen at det er nesten umulig å forsvare seg mot Graham Hansen når hun er i støtet, og slik så det ut. Verdensstjernen herjet med motspillerne, og før det var spilt to minutter hadde hun skaffet straffespark. Hun kjørte karusell med meritterte Laura Feiersinger, spilte vegg med Sævik og var på full fart mot mål da hun ble felt av midtstopper Celina Degen.

Graham Hansen fortsatte å drive motstanderne til fortvilelse, og Norge fikk ytterligere to store sjanser i første omgang, men dominansen avtok litt de siste ti minuttene før pause.