Målscorer Karina Sævik jubler sammen med Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen etter 1-0-målet mot Østerrike. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Seieren glapp i Smeruds debutkamp – Østerrike greide 1–1 i kvinnenes nasjonsliga

Leif Gunnar Smerud så ut til å få en pangstart som vikarsjef for Norges kvinnelandslag, men Østerrike slo tilbake og greide 1-1 på Ullevaal.

Av NTB | 22.09.2023 21:03:16

Sport: Det var et bittert poengtap i nasjonsligaåpningen som både er første etappe i OL-kvalifiseringen og legger premisser for neste års EM-kvalifisering. Norge dominerte stort i første omgang og burde ha ledet mye mer enn 1-0, men kampbildet ble et helt annet etter pause, og utligningen hadde ligget i lufta en stund da den kom i det 72. minutt.

– Vi er ikke fornøyd med resultatet, og vi er lei oss for det. Vi skulle ha vunnet denne kampen og ville gjerne hatt et annet resultat etter en strålende 1. omgang. Vi slet litt i 2. omgang med og få satt oss da. Det er mye å bygge på videre, sa midlertidig landslagstrener Leif Gunnar Smerud til NRK.

Et av de store lyspunktene i det norske laget var at Caroline Graham Hansen og Karina Sævik fant tonen umiddelbart i rollene som henholdsvis høyre kant og hengende spiss i Smeruds 4-2-3-1-formasjon. Det var også de som samarbeidet om Norges ledermål i det 26. minutt, med Sævik som målscorer.

Norge hadde mange kjempesjanser både før og etter scoringen

Østerrike utlignet ved innbytter Eileen Campbell. Hun fikk vende opp rett utenfor 16-meteren og sendte av gårde et skudd som seilte inn i lengste kryss.

Norge jaget et vinnermål i sluttminuttene, men kom ikke nærmere enn da innbytterne Tuva Hansen og Elisabeth Terland sendte hvert sitt skudd i tverrliggeren i henholdsvis det 88. og 90. minutt.

– Jeg er skuffet over resultatet. Jeg synes at vi gjorde en fantastisk 1. omgang og skapte mye. Jeg er stolt over kampen vi gjør, sa kaptein Maren Mjelde.

Guro Reiten ble stående lenge ved straffemerket mens dommeren instruerte spillerne om ikke å løpe inn i feltet før straffen ble tatt, og da hun fikk klarsignal endte skuddet utenfor. Spilleren som scoret det siste målet under Hege Riise fikk ikke score det første under Smerud.

Det stoppet ikke den norske offensiven. Smerud fikk se et lag som regelrett kjørte over motstanderen den første drøye halvtimen. I det 8. minutt slo Reiten en flott stikker til Maanum, som fra dødlinja spilte skrått ut til Sophie Román Haug. Skuddet gikk rett utenfor.

Litt senere nikket Haug et hjørnespark fra Graham Hansen i tverrliggeren og over. I det 21. minutt skjøt Maanum ballen i mål framspilt av Thea Bjelde, men hun ble vinket av for en tvilsom offside. To norske spillere sto i offsideposisjon ute på siden, mellom Maanum og linjedommeren, som nok ble lurt av det.

Østerrike kom til sin første halvsjanse etter 24 minutter, men rett etter tok Norge svært fortjent ledelsen. Graham Hansen tryllet bort Feiersinger og Sarah Puntigam før hun skjøt mot lengste hjørne. Ballen endret retning på en motstander og lurte keeper Manuela Zinsberg, som så vidt fikk stokket beina i tide til å redde. Returen fløy rett ut til Sævik, som fluktet den i en bue over keeperen.

Den norske dominansen avtok litt fram til pause, og fra avspark i den andre omgangen var det Østerrike som grep taktpinnen. Etter halvannet minutt fikk laget sin første sjanse da kaptein Sarah Puntigam etter et godt angrep skjøt i tverrliggeren og over. Aurora Mikalsen så riktig nok ut til å ha kontroll på skuddet.

Maanum hadde en stor sjanse til å punktere kampen da hun brøt gjennom på kan i det 67. minutt. Sævik skrek på ballen inne i midten, men Arsenal-spilleren valgte å skyte fra spiss vinkel, og klubbvenninne Zinsberger avverget.

Litt senere stoppet modige blokkeringer og en god redning av Mikalsen et østerriksk bombardement i en kamp som levde for fullt.

Noen pustet kanskje lettet ut da Nicole Billa, som senket Norge i fjorårets EM-sluttspill ble byttet ut. Erstatteren Campbell kom til flere farligheter før hun ga Norge en kalddusj med utligningen.

Norge var nær et vinnermål på tampen, men må innse at to viktige poeng gikk tapt.

Østerrikes landslagssjef Irene Furhmann sa før kampen at det er nesten umulig å forsvare seg mot Graham Hansen når hun er i støtet, og slik så det ut fra start. Verdensstjernen herjet med motspillerne, og før det var spilt to minutter hadde hun skaffet straffespark. Hun kjørte karusell med meritterte Laura Feiersinger, spilte vegg med Karina Sævik og var på full fart mot mål da hun ble felt av midtstopper Celina Degen.

Graham Hansen fortsatte å drive motstanderne til fortvilelse. Etter en halvtime raidet hun over halve banen og skjøt over fra spiss vinkel. I det 35. minutt rullet Reiten et frispark kort til henne, og fra 26 meter skjøt Barcelona-stjernen snorrett mot hjørnet. Arsenal-keeper Zinsberger måtte ut i full strekk for å slå ballen ut.