Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz under en pressekonferanse på Elyséepalasset i Paris. Foto: Sarah Meyssonnier / AP / NTB

Scholz til Zelenskyj: Ukraina tilhører den europeiske familien

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er i Frankrike for første gang siden krigen brøt ut. Der møter han den franske presidenten og Tysklands statsminister.

Av NTB | 09.02.2023 01:45:36

Politikk: Zelenskyj ble ønsket velkommen av den franske forsvarsministeren Sébastien Lecornu da han landet i Paris i 22-tiden onsdag.

Deretter gikk turen til Elyséepalasset, den franske presidentens bolig og kontor, hvor den ukrainske statslederen ble omfavnet av kollega Emmanuel Macron. Også Tysklands statsminister Olaf Scholz var til stede.

– Frankrike er fast bestemt på å hjelpe Ukraina til seier, sa Macron til pressen utenfor palasset.

Scholz understreker at Tyskland vil hjelpe Ukraina så lenge det trengs.

Zelenskyj kom direkte fra Storbritannia, der han tilbrakte dagen i møter med blant andre landets statsminister og konge. Torsdag skal han videre til Brussel for å delta på et to dagers ekstraordinært EU-toppmøte.

Besøket til Paris og Brussel er den andre utenlandsreisen Zelenskyj har hatt siden den russiske invasjonen 24. februar i fjor. Den første turen var til Polen og USA i desember.

Ukraina søkte EU-medlemskap i juni og er kandidatland i unionen. Den ukrainske regjeringen sa i en uttalelse forrige uke at de venter et veikart fra EU om hvordan man skal innlede formelle forhandlinger om medlemskap «så fort som mulig».

Besøket markerer en bedring i Zelenskyjs forhold til Frankrike og Tyskland, som tidligere har blitt kritisert i Ukraina for å ikke bidra nok med militær og humanitær bistand.

– Jeg tar med meg et klart budskap til Brussel: Ukraina tilhører den europeiske familien, sier Scholz.