Menu
Kornavtalen om eksport av ukrainsk korn via Svartehavet utløper 17. juli. Ukraina og Tyskland har bedt om at avtalen forlenges, men Russland har truet med å trekke seg. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB

Scholz og Zelenskyj ber om forlengelse at kornavtalen

Tysklands statsminister Olaf Scholz og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ba mandag om at avtalen om korneksport via Svartehavet forlenges.

Av NTB | 03.07.2023 22:13:15

Krig og konflikter: Kornavtalen, som har blitt forlenget flere ganger det siste året, løper ut 17. juli. Det har imidlertid vært økt bekymring for at Russland vil trekke seg fra avtalen.

I en telefonsamtale mandag ba Scholz og Zelenskyj om at avtalen forlenges fordi den bidrar til å «sikre den globale matsituasjonen».

Kornavtalen åpner for eksport av ukrainsk korn og andre matvarer gjennom Svartehavet og kom i stand mellom Ukraina og Russland, med bistand fra FN og Tyrkia.

Russlands president Vladimir Putin har truet med å trekke landet fra avtalen. Han mener vestlige land ikke har oppfylt sine løfter om å sørge for at også russiske landbruksprodukter når verdensmarkedet.