Menu
Den katastrofale fergeulykken i april 1990 har både vært gjenstand for flere rettsrunder og en rekke rapporter for å komme til bunns i hva som skjedde. Arkivfoto: Tor Arne Dalsnes / NTB

Scandinavian Star-ofre varsler søksmål mot det danske sjøfartstilsynet

Scandinavian Star-ofre vil saksøke Søfartsstyrelsen, som følge av at tilsynet fredag avviste ofrenes krav om erstatning, opplyser deres advokat Mads Pramming.

Av NTB | 29.04.2023 12:24:09

Kriminalitet og rettsvesen: Erstatningskravet fra 20 overlevende og 11 etterlatte kom på bakgrunn av en rapport fra i fjor høst som kartla Søfartsstyrelsen ansvar i saken.

Den konkluderte med at Søfartsstyrelsen, den danske varianten av Sjøfartsdirektoratet, skulle ha foretatt en såkalt havnestatskontroll i forkant av ulykken, men at dette ikke ble gjort. En slik kontroll er ment å kontrollere at skipets tilstand og utstyr er i henhold til internasjonalt regelverk.

Rapporten poengterte likevel til at Søfartsstyrelsen ikke brøt loven ved å unnlate å gjennomføre en slik kontroll i forkant av seilasen.

159 mennesker mistet livet da det begynte å brenne på Scandinavian Star mens den var på vei fra Oslo til Frederikshavn 6. april 1990. 136 av dem var norske.

En dansk-norsk dokumentarserie rettet i 2020 ny oppmerksomhet mot saken og tok for seg en rekke økonomiske forhold som de etterlatte mener aldri er blitt undersøkt grundig nok.

En dansk trailersjåfør, som selv døde i brannen, ble siktet post mortem for å ha antent brannen. Han ble imidlertid aldri dømt.

(©NTB)

Flere nyheter: