Menu
Mauro Icardi er hentet til Tyrkia i sommer. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Saudisk kjøpefest gir risikabel pengegalopp blant tyrkiske storklubber

Gjeldstyngede tyrkiske fotballklubber har lokket til seg flere storstjerner i sommerens overgangsvindu. Pengebruken omtales som svært risikofylt.

Av NTB | 16.09.2023 10:02:27

Sport: Tyrkias største fotballklubber signerte stjerner som Mauro Icardi, Hakim Ziyech og Wilfried Zaha i et innholdsrikt overgangsvindu som omsider stengte natt til lørdag.

Storklubbene Fenerbahçe, Galatasaray, Besiktas og Trabzonspor brukte til sammen 120 millioner euro, tilsvarende 1,38 milliarder kroner, på spillerkjøp. Samtidig kom langt fra like store summer inn.

– Det har vært voldsom konkurranse i overgangsvinduet, sa Galatasarays visepresident Erden Timur tidligere i september.

Han hevdet videre at de tyrkiske klubbene har vært tvunget til å endre pengebruken som følge av kunstig høye priser og i særdeles lønninger forårsaket av de saudiarabiske klubbenes plutselige fremvekst.

– Gjennomsnittsprisen for spillere er multiplisert med to eller til og med to og en halv, så vi har måttet endre strategi, sa Timur.

Den argentinske spissen Icardi ble hentet fra Paris Saint-Germain for bare 10 millioner euro etter et vellykket låneopphold forrige sesong, mens forsvarsspiller Davinson Sánchez ble signert for 9,5 millioner euro fra Tottenham.

Fenerbahçe signerte Cengiz Under fra Marseille og den brasilianske midtbanespilleren Fred fra Manchester United.

Alex Oxlade-Chamberlain og Eric Bailly har ankommet til Besiktas på gratis overganger fra henholdsvis Liverpool og Manchester United, mens Trabzonspor sikret seg Nicolas Pépé da Arsenal-avtalen hans gikk ut.

Overgangssummene har ikke vært de aller største, men den store utgiften ligger i spillerlønninger. De utgjør mer enn 90 millioner euro for den kommende sesongen kun for Galatasaray og erkerivalen Fenerbahçe.

Det risikerer å kaste gjeldstyngede tyrkiske klubber ut i en enda større økonomisk krise.

– Mange av sommerens spillerkjøp var på slutten av sine kontrakter, som Icardi, og var billige … men lønningen til disse spillerne er mye høyere enn klubbenes inntekt, sier den tyrkiske sportsjournalisten Alp Ulagay til AFP.

Økonomen Akbas mener klubbenes forsøk på å blidgjøre fansen presser dem til å bruke penger de ikke har.

– Klubbene er i en trang økonomisk situasjon som følge av press fra fans og ledernes søken etter berømmelse. Regjeringen tillater det. Ellers ville klubbene med disse regnskapene ha gått konkurs for lenge siden, sier han.

Galatasaray har hentet inn flere kjente navn, blant annet tidligere Crystal Palace-spiller Zaha på en gratis overgang. Ziyech og Tanguy Ndombele har på sin side signert på låneavtaler fra henholdsvis Chelsea og Tottenham.

Ifølge økonomen Kerem Akbas, forfatter av en bok om tyrkisk fotballøkonomi, hadde de fire største tyrkiske klubbene totalt to milliarder euro i gjeld i slutten av august.

(©NTB)