Menu
Mohamed Kanno (t.h.) i aksjon for Saudi-Arabias landslag mot Costa Rica nylig. Onsdag ble det kjent at Saudi-Arabia vil søke om fotball-VM i 2034. Foto: Scott Heppell / AP / NTB

Saudi-Arabia vil søke om fotball-VM i 2034: – Ambisjonen er å levere et mesterskap i verdensklasse

Saudi-Arabia kaster seg inn i kampen om å få arrangere fotball-VM for menn i 2034.

Av NTB | 04.10.2023 19:02:39

Sport: Det kommer fram i en offisiell uttalelse fra landets fotballforbund.

– Ambisjonen er å levere et mesterskap i verdensklasse og hente inspirasjon fra Saudi-Arabias pågående sosiale og økonomiske samfunnsreformer og landets dyptliggende lidenskap for fotball, står det i meldingen.

Nyheten kom kort tid etter at Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) oppfordret medlemsland i de kontinentale forbundene i Asia og Oseania til å søke om 2034-sluttspillet.

Saudi-Arabia har det siste året trappet kraftig opp fotballsatsingen og hentet en rekke stjernespillere til landets toppliga. Golfstaten bruker også milliardbeløp på andre idretter.

En VM-tildeling til den styrtrike nasjonen vil være omstridt. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

Onsdag besluttet Fifa-styret å gi 2030-VM til Spania, Portugal og Marokko, men de tre første kampene skal legges til Uruguay, Argentina og Paraguay.

Starten går i Sør-Amerika for å feire VMs 100-årsjubileum. Uruguay arrangerte det første mesterskapet i 1930.

Det er lagt opp til at kun søkere fra disse to verdensdelene vil være kandidater til å få mesterskapet.

Fifa møtte hard motstand fra deler av den vestlige verden da Qatar ble tildelt vertskapet for 2022-mesterskapet. Kritikken var særlig tøff i Norden, og i norsk fotball var boikottspørsmålet oppe til diskusjon.

(©NTB)