Menu
Supermåne er betegnelsen som brukes når månen er ekstra nærme Jorden og dermed ser ekstra stor ut. Denne uken vil Saturn være synlig sammen med supermånen – så lenge skyene holder seg unna. Arkivfoto: Seth Wenig / AP / NTB

Saturn og supermåne sammen på nattehimmelen

Den som vender blikket mot himmelen, kan denne uken få en belønning i form av en såkalt supermåne, med Saturn synlig litt opp og til høyre for månen.

Av NTB | 29.08.2023 13:04:56

Vitenskap og teknologi: Onsdag er det duket for fullmåne for andre gang i løpet av måneden – også kjent som en blå måne. I tillegg er det altså snakk om en supermåne, en betegnelse som brukes når vår himmelske nabo er ekstra nærme Jorden og dermed ser større ut og lyser kraftigere enn vanlig.

Med en avstand på «bare» 357.344 kilometer, er denne fullmånen nærmere oss enn noen andre fullmåner i år.

Som en bonus, vil Saturn være synlig cirka fem grader opp og til høyre for månen. Ifølge Nasa vil plantene med de kjente ringene være synlig sør-sørøst på himmelen ved solnedgang og se ut som den beveger seg med klokken rundt månen utover natten.

Dersom været blir bra med skyfri himmel, vil det hele være synlig uten at man trenger kikkert eller teleskop, ifølge den italienske astronomen Gianluca Masi. Han sier den neste muligheten til å se en blå supermåne kommer først i 2037.

(©NTB)

Flere nyheter: