Satser på kortreist mat for økt beredskap og nye arbeidsplasser
Haugaland Vekst leder et toårig prosjekt der ni kommuner samarbeider om å styrke lokalmatproduksjonen for å skape økonomisk vekst, bedre folkehelse og økt matsikkerhet i regionen.
Haugalandet: Kommunene Haugesund, Karmøy, Tysvær, Bokn, Vindafjord, Utsira, Sauda, Sveio og Etne går sammen om et ambisiøst lokalmatprosjekt.
Haugaland Vekst, som er kommunenes regionale næringsutviklingsapparat, har prosjektledelsen for initiativet som løper over to år. Prosjektet har som hovedmål å bidra til økonomisk vekst og flere arbeidsplasser, særlig på mindre gårdsbruk, gjennom styrking av lokalmatproduksjonen.
Økt variasjon i matproduksjonen skal gi nye forretningsmuligheter samtidig som det bidrar til bedre folkehelse, styrket beredskap og bærekraftig ressursforvaltning.
På Utsira viser lokalt næringsliv viser vei
Joker Utsira tar inn sjømat fra lokale fiskere, mens Dahmsgård driver innovasjon på tangprodukter og serverer spennende menyer i sin restaurant. Dalanaustet har lokalt kjøtt på menyen.
Prosjektet oppfordrer også kommunene til å bli en viktig tilbyder av lokalmat til egne institusjoner gjennom støttekjøp.
Ståle Hustoft, leder i Rogaland Bondelag, håper prosjektet styrker identiteten og historiene bak lokalprodusert mat, og øker respekten for matproduksjon som fag og yrke.
Næringssjef i Tysvær kommune, Asbjørn Moe, fremhever dette som et spennende næringsutviklingsprosjekt for hele Haugalandet.