Menu
Produsenten av sykkelhjelmen Hövding 3 – en airbag for syklister – får inntil videre ikke lov til å selge den populære hjelmen. Konsumentverket mener den ikke er godt nok testet før den kom på markedet. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB

Salgsstopp for populær sykkelhjelm i Sverige

Det svenske Konsumentverket stanser salget av den populære sykkelhjelmen Hövding 3 – en airbag for syklister – inntil videre, på grunn av mangelfull testing.

Av NTB | 01.11.2023 19:02:30

Fritid: Hövding-hjelmen, som utløser en beskyttende airbag dersom man havner i en sykkelulykke, oppfyller ikke gjeldende krav, mener Konsumentverket. En av grunnen som oppgis, er altså mangelfull testing før den ble sluppet på markedet.

– Det er spørsmålstegn rundt testmetoden som er brukt. Man kan ikke si med sikkerhet at hjelmen løser seg ut og gir beskyttelse i hastigheter over 20 kilometer i timen, sier assisterende forbrukerombud Kristofer Johannesson til nyhetsbyrået TT.

– Vi har også sett at den ikke løser seg ut i alle situasjoner den burde. Vi regner disse indikasjonene som så tydelige at vi har innført midlertidig salgsstopp, sier han.

Dersom selskapet fortsetter å selge hjelmen, risikerer de 3 millioner kroner i bot. Salgsforbudet gjelder ikke forhandlere.

Foreløpig kan ikke Johannesson komme med noe konkret råd til dem som allerede har hjelmen.

– Vi er ikke ferdig med våre undersøkelser, så vi er ikke i en posisjon der vi kan si at hjelmen er farlig, sier han. Ombudet sier det er opp til den enkelte å avgjøre om de vil bruke hjelmen.

Hövding sier de er uenige med Konsumentverket og vil anke beslutningen. De sier samtidig at de vil rette seg etter pålegget, og at de håper å ta opp igjen salget når forbrukermyndighetene og retten er ferdige med sin vurdering.

(©NTB)

Flere nyheter: