Menu
Jelina Svitolina går av banen mens Aryna Sabalenka forgjeves venter ved nettet på det obligatoriske håndtrykket. Det ville ikke ukrainske Svitolina gi belaruseren som slo henne ut av Roland-Garros. Foto: Aurelien Morissard, AP / NTB

Sabalenka til semifinale i Paris tross kald skulder fra Svitolina: – Jeg støtter ikke krigen

Belarusiske Aryna Sabalenka sikret seg semifinalebillett i Roland-Garros-turneringen tirsdag, men fikk ikke noe håndtrykk av ukrainske Jelina Svitolina.

Av NTB | 06.06.2023 17:58:56

Sport: Sabalenka slo Svitolina med 6-4, 6-4 i en kamp med et utenomsportslig bakteppe.

Etter at kampen var avgjort, gikk Svitolina rett bort til dommeren og takket for kampen mens Sabalenka sto klar ved nettet og ventet på henne. Dit kom Svitolina aldri.

Før kampen nektet Svitolina å la seg fotografere sammen med Sabalenka. Belarus har aktivt støttet Russlands invasjon av Ukraina, og Svitolina har konsekvent nektet å ta russiske og belarusiske spillere i hånden etter kamper.

Tidligere i turneringen slo Sabalenka ut en annen ukrainsk spiller, Marta Kostjuk, som heller ikke ville ta henne i hånden. De siste dagene har hun uteblitt fra to pressekonferanser fordi hun av hensyn til sin mentale helse ville unngå politiske spørsmål. Etter tirsdagens kamp kom uttalelsen mange har ventet på, da hun sa at hun i øyeblikket ikke støtter Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko.

– Jeg støtter ikke krig, og det betyr at jeg i øyeblikket ikke støtter Lukasjenko, sa hun.

– Jeg vil ikke at mitt land skal være innblandet i en konflikt. Det har jeg sagt mange ganger. Dere vet hvor jeg står. Dere har fått mitt svar.

– Han kom til Fed Cup-kamper og tok bilder med oss etterpå, men da skjedde ikke dårlige ting i Belarus, Russland eller Ukraina, sa hun.

Kampen sto og vippet da Svitolina hadde muligheten til å gå opp til 3-0 i det andre settet, men med fire strake game slo Sabalenka voldsomt tilbake.

Duellen de to imellom varte i en time og 36 minutter.

– Hun var en tøff motstander, og jeg har full respekt for henne. Jeg er glad for å ta tatt meg videre, sa Sabalenka til arrangøren rett etter seieren.

Publikum i Paris buet mot Svitolina da hun gikk av banen uten å takke for kampen.

Heller ikke Sabalenka, som vant Australian Open i januar, har vært i semifinale på rødgrusen i den franske hovedstaden tidligere.

Hun kommenterte også bilder med Lukasjenko etter tenniskamper i hjemlandet.

Tsjekkiske Karolina Muchova er også klar for semifinale i Roland-Garros. Hun brukte en time og 38 minutter på å slå russiske Anastasia Pavljutsjenko 7-5, 6-2. Det er første gang at 26-åringen har tatt seg så langt i grusturneringen i Paris.

(©NTB)

Flere nyheter: