Menu
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Somalis utenriksminister Abshir Omar Jama på en felles pressekonferanse i Moskva. Russland tilbyr Somalia militær bistand i kampen mot ekstremister som al-Shabaab. Foto: Maksim Sjipenkov / Pool Photo via AP / NTB

Russland tilbyr hjelp til Somalias hær i kampen mot opprørsgrupper

Russland tilbyr Somalias hær militærhjelp i kampen mot terroristgrupper, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

Av NTB | 26.05.2023 21:29:04

Politikk: Det russiske tilbudet ble framsatt i Moskva fredag under samtaler mellom Lavrov og Somalias utenriksminister Abshir Omar Jama.

Lavrov presiserte at Russland er innstilt på å møte de materielle behovene som den somaliske hæren har i kampene mot ekstremistgrupper som opererer på somalisk område. Dette er grupper som al-Shabaab og al-Qaida.

Utspillet viser Russlands økende interesse for afrikanske land som sliter med interne konflikter. Russiske leiesoldater fra Wagner-gruppen er for tiden til stede i Den sentralafrikanske republikk, Mali, Mosambik og Libya.

Somalia har opplevd en rekke angrep fra al-Shabaab, Øst-Afrikas arm av al-Qaida. Regjeringshæren innledet nylig det som blir beskrevet som den kraftigste offensiven mot ekstremistgruppen på over et tiår.

Al-Shabaab har med sine stadige angrep trenert utvikling og normalisering av Somalia i årsvis.

Russlands plan for Afrika synes å innebære allianser med regimer eller juntaer som vestlige land ikke vil ha noe å gjøre med, eller land som sliter med interne konflikter og opprør av ulike slag. Slike land får anerkjennelse fra Kreml og militær bistand fra Wagner-gruppen. Prisen de betaler, er å gi russerne tilgang til naturressurser som olje, gass, gull og diamanter.

Den russiske innflytelsen i Afrika ble anskueliggjort da 17 av de 35 landene som avsto fra å stemme over en fordømmelse av krigen i Ukraina, var afrikanske.

(©NTB)

Flere nyheter: