Menu
Daværende utenriksminister Thorvald Stoltenberg tok imot forsker og dissident Andrej Sakharov og hans kone Elena Bonner da de besøkte Norge i 1989. Fredag ble menneskerettssenteret som er oppkalt etter Sakharov, stengt ned. Foto: Morten Hvaal / NTB

Russland stenger Sakharov-senteret i Moskva

Russiske myndigheter legger ned Sakharov-senteret, som har jobbet for å beskytte menneskerettigheter i Russland i mange år, opplyser byretten i Moskva.

Av NTB | 18.08.2023 14:54:28

Politikk: I en uttalelse fra domstolen heter det at den har «avgjort å oppløse» Sakharov-senteret, som åpnet for nesten 30 år siden. Årsaken som oppgis, er at det har holdt ulovlige konferanser og utstillinger.

Senteret, som er oppkalt etter den nobelprisvinnende menneskerettsforkjemperen Andrej Sakharov, hadde holdt hundrevis av debatter, utstillinger og andre arrangementer siden det ble startet i 1996. Gruppa ble kastet ut av lokalene allerede i april.

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte senteret i 2007, og Den norske Helsingforskomité opprettet i 1980 en frihetspris i hans navn.

Tusenvis av mennesker samlet seg der i 2015 for å minnes opposisjonspolitiker Boris Nemtsov, som ble skutt og drept like ved Kreml i 2015.

Russiske myndigheter har, særlig siden invasjonen av Ukraina, slått hardt ned på organisasjoner som utfordrer Kremls narrativ om krigen i Ukraina. Mange opposisjonelle har enten forlatt landet eller er satt bak lås og slå.

Flere framtredende menneskerettsorganisasjoner er stengt ned, blant dem Moskvas Helsingforskomité, landets eldste. Også fredsprisvinnende Memorial, som hadde etablert seg som en grunnpilar i det russiske sivilsamfunnet, ble oppløst av russiske myndigheter sent i 2021.