Menu
IAEA-sjef Rafael Grossi hadde onsdag et møte med representanter fra det statseide, russiske kjernekraftselskap Rosatom. Temaet var situasjonen ved Zaporizjzja-kraftverket i Ukraina. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

Russland signaliserer støtte til sikkerhetssone rundt Zaporizjzja

Russland ønsker å samarbeide med det internasjonale atomenergibyrået IAEA om en sikkerhetssone rundt det okkuperte Zaporizjzja-atomkraftverket i Ukraina.

Av NTB | 05.04.2023 15:54:10

Politikk: Ønsket om å få på plass en ordning kom etter et møte mellom representanter fra det russiske kjernekraftselskap Rosatom og IAEA-sjef Rafael Grossi i russiske Kaliningrad onsdag.

Grossi, som i forrige uke besøkte Zaporizjzja for andre gang siden Ukraina-krigens start, har lenge advart om at kampene i regionen setter Europas største atomkraftverk i alvorlig fare.

IAEA har i flere måneder forsøkt å etablere en sikkerhetssone rundt anlegget for å dempe risikoen for en atomkraftulykke. Zaporizjzja-atomkraftverket har siden krigens start ikke blitt brukt til å produsere strøm og reaktorene er stengt.

Anlegget trenger likevel strøm for holde de viktige kjølesystemene i gang for å forhindre en nedsmelting, og det blir derfor hele tiden forsynt med strøm fra blant annet dieselgeneratorer.

(©NTB)