Menu
Enorme mengder metan boblet opp fra Østersjøen da rørledningene Nord Stream 1 og 2 ble ødelagt i september i fjor. Foto: Den svenske kystvakten / AP / NTB

Russland roser dansk Nord Stream-grep

Regjeringen i Russland er glad for at Danmark tillater russisk deltakelse i bergingen av et ukjent objekt fra havbunnen ved rørledningen Nord Stream 2.

Av NTB | 24.03.2023 13:44:14

Vær: – Det er absolutt positivt at eieren av rørledningen inviteres til å delta i denne svært viktige fasen av etterforskningen, sa regjeringstalsmann Dmitrij Peskov fredag.

Energistyrelsen i Danmark sa torsdag at den russiskkontrollerte operatøren av Nord Stream 2 kan få delta i bergingen av objektet. Selskapet Nord Stream 2 AG har takket ja til å være med.

Det var i forrige uke at danske myndigheter opplyste at objektet var funnet. Det er snakk om en rørformet gjenstand som stikker opp fra havbunnen i Østersjøen.

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 ble rammet av eksplosjoner og ødelagt i fjor høst. Enorme mengder metan strømmet ut av rørene, gjennom vannet og opp i atmosfæren, hvor metan fungerer som en klimagass.

Rørledningene fraktet gass fra Russland til Tyskland, og russerne har gjentatte ganger klaget over ikke å få delta i etterforskningen av sabotasjeaksjonen.

Både Russland, Ukraina, USA, Storbritannia og Norge er på ulike tidspunkter blitt anklaget for å ha stått bak eller medvirket til rør-sabotasjen. Samtlige land har avvist anklagene.

(©NTB)

Flere nyheter: