Menu
Illustrasjonsbilde av OL-ringene. Foto: Torstein Bøe / NTB

Russland kaller oppfordringer om å utestenge russiske idrettsutøvere fra OL for «uakseptable»

Russlands idrettsminister Oleg Matytsin gikk hardt ut mot alle som oppfordrer til å utestenge russiske og belarusiske idrettsutøvere fra sommer-OL i Paris 2024.

Av NTB | 11.02.2023 12:35:32

Sport: Den internasjonale olympiske komité (IOC) har åpnet for at russiske og belarusiske utøvere kan få delta i neste års Paris-OL under særlige betingelser, deriblant at det må skje under nøytralt flagg.

Det har skapt ulike reaksjoner.

Alexandra Xanthaki, spesialrapportør for kulturelle rettigheter i FN, ber IOC slippe til russiske utøvere, mens kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) og kolleger fra 29 land tar et felles og kraftig oppgjør med IOCs linje i bråket rundt russisk deltakelse i idretten.

Matytsin uttalte lørdag at Ukrainas oppfordring om å utestenge russiske idrettsutøvere fra OL i Paris i 2024, som samlet støtte fra flere land, var «uakseptabel».

– Forsøket på å diktere betingelsene for idrettsutøveres deltakelse i internasjonale konkurranser er absolutt uakseptabelt, sa Matytsin, ifølge russiske nyhetsbyråer.

– Vi ser et åpenbart ønske om å ødelegge samholdet i internasjonal idrett og den internasjonale olympiske bevegelsen, la han til.

IOC-sjef Thomas Bach har også uttalt at Ukrainas krav om å boikotte Paris-OL er brudd på de olympiske prinsippene.

Russiske og belarusiske utøvere har vært utestengt fra de fleste idretter siden invasjonen av Ukraina i februar 2022.

(©NTB)

Flere nyheter: