Menu
Taliban er invitert til det økonomiske forumet i St. Petersburg, selv om organisasjonen formelt sett står på den russiske forbudslisten. Bildet viser pengevekslere på gaten i Kabul. Foto: Siddiqullah Alizai / AP / NTB

Russland inviterer Taliban til økonomisk forum i juni, melder Tass

Russland har invitert Taliban til å delta på det økonomiske forumet i St. Petersburg i juni, melder Tass. Hit kommer ingen vestlige ledere.

Av NTB | 27.05.2024 12:43:25

Religion og livssyn: Det er det russiske utenriksdepartementet som er kilden til opplysningene.

Det statlige russiske nyhetsbyrået Tass meldte samtidig mandag at flere russiske regjeringsmedlemmer har rådet president Vladimir Putin til å fjerne Talibans navn på en liste over forbudte organisasjoner.

Det er utenriksdepartementet og justisdepartementet som har sendt en betenkning til Putin om fjerning av Taliban fra listen over forbudte organisasjoner, sier Zamir Kabulov til Tass. Han er direktør for en av Asia-avdelingene i det russiske utenriksdepartementet.

Det økonomiske forumet i St. Petersburg hadde tidligere vestlige konsernsjefer og høyt profilerte ledere i investeringsbanker i London og New York som deltakere. Dette har endret seg dramatisk etter invasjonen i Ukraina. Nå er det næringslivsledere fra Kina, India, Afrika og Midtøsten som topper listen over utenlandske gjester.

Taliban dukket opp i 1994 rundt byen Kandahar i det sørlig Afghanistan som en av fraksjonene som kjempet om makt og innflytelse etter at Sovjetunionen trakk seg ut og regimet i Kabul kollapset. Gruppen vokste ut av mujahedinbevegelsen som med USAs hjelp kjempet mot russerne på 1980-tallet.

Organisasjonen er kjent for sin bokstavtro fortolkning av Koranen og praktiserer en svært streng form for islam. Dette går særlig ut over jenter og kvinner som bli nektet skolegang og høyere utdanning.

Helt siden maktskiftet i 2021 har Russland sakte bygd opp forbindelsene, selv om Taliban er forbudt i landet, i det minste offisielt. Russland erklærte i 2003 Taliban for å være terroristorganisasjon, men har i mange år hatt periodisk kontakt med bevegelsen.

Kabulov sier at det gjenstår å løse noen spørsmål, men at invitasjonen til Taliban er sendt. Afghanske ledere har historisk sett vært interessert i å kjøpe ulike oljeprodukter.

USA fjernet Taliban fra regjeringskontorene i 2001 under den globale krigen mot terror ble som erklært etter angrepet på World Trade Center. Taliban har styrt Afghanistan siden 2021, da vestlige styrker trakk seg ut av landet.

(©NTB)

Flere nyheter: