Menu
Russland anklager Ukraina for å ha angrepet Kreml med droner. Ukraina nekter for at de står bak. Foto: AP / NTB

Russland hevder Ukraina prøvde å drepe Putin

Den ukrainske presidentrådgiveren Mykhajlo Podoljak sier landet ikke har noe å gjøre med det påståtte droneangrepet mot Kreml. Russland kaller det et attentatforsøk mot president Vladimir Putin.

Av NTB | 03.05.2023 16:54:02

Politikk: – En slik handling ville provosert Russland til å foreta mer radikale handlinger og rettferdiggjøre enorme angrep mot ukrainske byer, sivilbefolkning og infrastruktur, sier Podoljak.

Han legger til at et angrep mot Kreml ikke vil endre noe på slagmarken. Podoljak mener også Russland kan ha gjennomført angrepet selv, som et såkalt falskt flagg-angrep.

– Ukraina er i en rent defensiv krig og angriper ikke mål på russisk territorium.

USAs utenriksminister Antony Blinken sier i et intervju med Washington Post at USA verken kan bekrefte eller avkrefte Russlands påstander. Samtidig legger han til at alle påstander fra Kreml bør tas med en stor bøsse med salt.

Kreml er et gammelt festningskompleks i sentrum av Moskva. Det har tradisjonelt vært sete for Russlands styresmakter og herskere, og Putin har sin hovedresidens og kontor i festningen.

Moskvas ordfører Sergej Sobjanin har kunngjort et forbud mot droner i byen. Lederen for den russiske Statsdumaen uttaler at Russland må bruke «våpen som kan stoppe og ødelegge Kyivs terroristregime».

Det sirkulerer videoer i sosiale medier i Russland som viser røyk over Kreml fra i natt, og en eksplosjon over Kreml. Videoen ble lagt ut på en gruppe for beboere i et nabolag nær Kreml. Innbyggere i området meldte om smell i 2.30-tiden lokal tid.

De legger til at Russland anser at de har rett til å svare på angrepet «hvor og når de synes det passer». 9. mai-paraden, som markerer dagen Nazi-Tyskland overga seg i 1945, skal gå som vanlig, forsikrer russiske myndigheter.

Putin selv skal ikke ha vært i Kreml natt til onsdag og jobber fra en av sine andre residenser.

– Av alle angrep på mål inne i Russland må dette være det med størst symbolverdi, sier Haga til NTB. Han er førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen.

Han påpeker at kuppelen som blir truffet i en video som angivelig viser angrepet, tilhører det som formelt er Putins arbeidsresidens i Moskva.

– Det er ikke umulig. Men jeg synes dette angrepet – som får Putin til å se sårbar ut, ikke helt passer til en slik provokasjon, svarer Haga.

Luftkrigseksperten mener samtidig at dronen trolig ikke kommer fra Ukraina, og at det er vanskelig å se at Ukraina vil tjene mye på et slikt angrep.

– Det kan ha vært ukrainske «frilansere» som jobber på eget initiativ, eller en eller annen russisk motstandsgruppe. Helt siden starten av krigen har det vært forskjellige russiske grupper som har bedrevet sabotasje og angrep på mål med både praktisk og symbolsk verdi, sier han.

Det har blant annet vært en rekke sabotasjeangrep mot russiske jernbaner og infrastruktur de siste dagene.

Russland hevder Ukraina forsøkte å gjennomføre et droneangrep mot Kreml i Moskva natt til onsdag. De kaller det et attentatforsøk mot president Vladimir Putin. Dronene skal ha blitt stanset av russisk luftforsvar. Det skal ikke ha vært noen materielle skader eller personskader, men noen vrakrester skal ha falt i Kreml.

– Kreml anser disse handlingene som en planlagt terrorhandling og et attentatforsøk mot presidenten kort tid før militærparaden på seiersdagen 9. mai, skriver nyhetsbyrået RIA.

Luftkrigsekspert Lars Peder Haga kaller det påståtte angrepet oppsiktsvekkende.