Menu
Nord-Koreas leder Kim Jong-un besøker en russisk flyfabrikk i Komsomolsk-na-Amure, cirka 620 mil øst for Moskva, fredag. Foto: Regionale russiske myndigheter / AP / NTB

Russiske medier: Kim Jong-un har startet hjemturen til Nord-Korea

Det pansrede toget med den nordkoreanske lederen Kim Jong-un forlot søndag en stasjon øst i Russland og er på vei til Nord-Korea, melder russiske medier.

Av NTB | 17.09.2023 10:32:40

Økonomi og næringsliv: Avstanden mellom Artjom i Russland og grensen til Nord-Korea er over 20 mil.

Før avreise fikk Kim en skuddsikker vest, fem angrepsdroner og en overvåkingsdrone i gave av en russisk guvernør, melder det statskontrollerte russiske nyhetsbyrået Tass søndag.

Et annet nyhetsbyrå, Ria Novosti, har publisert en video av avreisen, og melder også at det ble holdt en avskjedsseremoni på stasjonen.

Dette var Kims første utenlandsreise siden 2019. Etter dette rammet koronapandemien, og Nord-Korea isolerte seg helt.

Observatører mener at Russland ønsker å skaffe seg tilgang til nordkoreanske artillerigranater og annet utstyr til bruk i krigen i Ukraina. Nord-Korea antas å ha enorme lagre av artillerigranater av gammel sovjetisk standard.

Russiske myndigheter har imidlertid avvist at det ble signert noen avtaler under Kims besøk.

Kim har også diskutert felles militærøvelser med Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu. De to møttes i byen Vladivostok ved den russiske stillehavskysten lørdag.

Det har ikke vært kjent hvor lenge besøket kom til å vare.

Utsiktene til et tett militært samarbeid mellom Russland og Nord-Korea har skapt sterk internasjonal bekymring, og USA har truet med sanksjoner. Begge landene er isolert av Vesten – Russland som følge av krigen i Ukraina og Nord-Korea som følge av sitt atomvåpenprogram.

Kim ankom Russland tirsdag forrige uke. Dagen etter møtte han president Vladimir Putin på en rombase helt øst i Russland.

Etter møtet med Putin har Kim reist rundt til flere steder i det østlige Russland. Han har blant annet besøkt en jagerflyfabrikk, sett på russiske bombefly og et hypersonisk rakettsystem.

(©NTB)

Flere nyheter: