Menu
Olga Kharlan ble diskvalifisert fra VM etter at hun nektet å ta Anna Smirnova i hånden etter kampen. Foto: Tibor Illyes / MTI via AP / NTB

Russisk OL-sjef hardt ut mot IOC: – Tar Ukrainas side

Den russiske toppidrettssjefen, Stanislav Pozdnjakov, anklager IOC for å ta parti med Ukraina i kontroverser med russiske utøvere.

Av NTB | 28.07.2023 11:23:14

Sport: Pozdnjakov uttaler seg etter at Den internasjonale olympiske komité (IOC) torsdag ba internasjonal idrett om å opptre med «følsomhet» i konkurranser mellom ukrainske og russiske utøvere.

Bakgrunnen er at den ukrainske fektestjernen Olga Kharlan ble diskvalifisert fra VM etter at hun nektet å ta Anna Smirnova i hånden etter kampen.

«Uttalelsen i denne saken indikerer at IOC har bestemt seg for å ta side i den politiske konflikten og jobber for Ukrainas interesser», skriver Pozdnjakov på Telegram, ifølge AFP. Han er sjef for Den russiske olympiske komité.

Diskvalifikasjonen til Kharlan fikk ukrainske idrettsledere til å steile. Ukrainere har gjennomgående latt være å ta russiske og belarusiske utøvere i hånden etter konkurranser som en protest mot Russlands invasjon.

Fredag sier Kharlan at hun hadde fått grønt lys fra presidenten i Det internasjonale fekteforbundet til ikke å ta Smirnova i hånden.

– Jeg trodde jeg hadde hans ord, men tydeligvis ikke. Ukrainske utøvere er klare for å konkurrere mot russere, men vi vil aldri ta dem i hånden, sier Kharlan.

– Forbundet vil aldri endre seg, i hvert fall ikke i min levetid, fortsatte hun.

(©NTB)