Menu
Skader på Svartehavsflåtens hovedkvarter er synlige på dette satellittbildet av Sevastopol på Krim-halvøya. Bildet ble tatt etter det ukrainske rakettangrepet på hovedkvarteret. Foto: Planet Labs PBC / AP / NTB

Russisk nyhetsbyrå: Sjefen for Svartehavsflåten lever

Regjeringen i Russland har publisert en video som tyder på at marinetoppen Viktor Sokolov lever. Ukrainske spesialstyrker har hevdet at Sokolov er drept.

Av NTB | 26.09.2023 15:12:21

Krig og konflikter: Mandag hevdet ukrainske spesialstyrker at de var sikre på at Sokolov ble drept i et rakettangrep mot Svartehavsflåtens hovedkvarter på Krim-halvøya i forrige uke.

Russlands forsvarsdepartement har imidlertid publisert en video som angivelig viser Sokolov – Svartehavsflåtens øverstkommanderende – under et møte tirsdag.

Tilsynelatende deltar han på møtet via videolink, uten å ta ordet. Møtet ble ledet av forsvarsminister Sergej Sjojgu, som hevdet at Ukrainas styrker lider store tap.

Videoen omtales også av det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti. Men Russlands regjering har ikke kommet med noen uttalelse om Sokolov så langt.

Kort tid før videoen ble publisert, sa regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov at han ikke hadde informasjon om Sokolov og at spørsmål om ham måtte rettes til forsvarsdepartementet.

Russlands forsvarsdepartement har på sin side hevdet at én soldat er savnet etter angrepet. Begge parter har bekreftet at hovedkvarteret fikk materielle skader.

Opptaket fra møtet der Sokolov tilsynelatende deltok, ble sendt på statlig russisk TV. På møtet hevdet Sergej Sjojgu at Ukraina har mistet 17.000 soldater i september.

Denne påstanden er ikke bekreftet av andre kilder.

Det statseide russiske nyhetsbyrået Sputnik – i Vesten ofte omtalt som en propagandakanal – hevder videoen viser at Sokolov er i live og i god form.

Ifølge de ukrainske spesialstyrkene skal hele 34 russiske offiserer ha blitt drept i angrepet mot marinehovedkvarteret i Sevastopol fredag. Over hundre mennesker ble angivelig såret.

Flere nyheter: