Menu
Russland reagerer kraftig på uttalelsene fra Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin kom med fredag kveld, og ber Wagner-soldater «gi opp». Arkivfoto: Prigozjins pressetjeneste / AP / NTB

Russisk forsvarstopp ber Wagner-soldater «gi opp»

Nestkommanderende for Russlands styrker i Ukraina, Sergej Surovikin, ber leiesoldatene fra Wagner-gruppen om å «gi opp før det er for sent».

Av NTB | 24.06.2023 00:28:50

Politikk: – Jeg oppfordrer dere til å gi opp. Fienden venter bare på at den interne politiske situasjonen skal forverres i landet vårt, sier Surovikin i en videomelding lagt ut på Telegram.

Surovikin oppfordrer også Wagner-soldatene til å returnere til sine baser.

– Før det er for sent, er det nødvendig og påkrevd å adlyde viljen og påbudene til den folkevalgte presidenten i Russland, fortsetter Surovikin med henvisning til Vladimir Putin.

Prigozjin lovet videre å «stoppe» den øverste russiske hærledelsen og ba russere om å ikke yte motstand mot hans styrker. Samtidig bedyret han at det ikke er snakk om et statskupp, men en «rettferdighetsmarsj».

Sikkerhetstjenesten FSB sier de har åpnet sak mot Prigozjin for å ha oppfordret til væpnet opprør.

Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass har sikkerheten ved myndighetsbygninger, transportanlegg og andre viktige deler av Moskva blitt trappet opp. Nyhetsbyrået viser til en kilde i en sikkerhetstjeneste.

I en kort tweet sier det ukrainske forsvarsdepartementet at de følger med, og sikter trolig til situasjonen som nå utvikler seg internt i Russland.

Oppfordringen kommer etter at Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin fredag hevdet at Russlands forsvarsminister ga ordre om angrep mot leiesoldatgruppen og lovet gjengjeldelse. Han oppga ingen detaljer om omstendighetene rundt de påståtte angrepene, som skal ha skjedd i Ukraina.

Ifølge AFP melder russiske nyhetsbyrå at myndighetene i Moskva ber Wagner-soldater om å anholde Priogzjin.