Menu
Aleksej Moskaljov i rettssalen i Jefremov, rundt 30 mil sør for Moskva under et rettsmøte 27. mars. Foto: AP / NTB

Russisk far dømt i antikrigssak mister ikke foreldreansvaret

En russisk domstol har henlagt saken mot en far som er dømt for å ha ærekrenket hæren, og som myndighetene mente burde fratas ansvaret for datteren.

Av NTB | 21.04.2023 21:44:16

Politikk: OVD-Info – en menneskerettsgruppe som har engasjert seg i saken – opplyser fredag at saken er henlagt av domstolen i mannens hjemby Jefremov.

Tidligere i uka opplyste representanter for barnevernet i byen at de kom til å trekke kravet om at Aleksej Moskaljov og hans fraseparerte kone Olga Sittsjekhina mister foreldreansvaret for deres 13 år gamle datter Maria.

Moskaljov ble i mars dømt til to års fengsel for å ha uttrykt seg kritisk mot Russlands krigføring i Ukraina i sosiale medier. Ytringene ble oppdaget av myndighetene etter at datteren tegnet en antikrigstegning på skolen.

Moskaljov ble først bøtelagt for å ha kritisert den russiske krigføringen, men flere måneder senere, i mars, dukket politiet opp hjemme hos ham. Han ble deretter plassert i husarrest, mens datteren ble sendt på barnehjem.

Han greide å rømme fra husarresten før dommen ble kunngjort den 28. mars, men ble pågrepet i Belarus to dager senere og sendt til Russland. Det er ikke kjent hvor han befinner seg nå.

Ifølge barnevernet i Jefremov bor 13-åringen nå sammen med moren.

Moskaljovs forsvarer, Vladimir Bilijenko kaller henleggelsen er viktig moralsk seier, ifølge OVD-info.

Moskaljov har oppdratt datteren alene ettersom moren reiste til en annen del av Russland der hun stiftet en ny familie. Tidligere i april hentet imidlertid moren datteren på barnehjemmet og sa hun ville ta vare på henne.

(©NTB)

Flere nyheter: