Menu
Røyk stiger til værs i Khartoum der det har vært voldsomme kamper. Søndag opplyser RSF-militsen at våpenhvilen fra torsdag forlenges i tre dager til. Foto: Marwan Ali / AP / NTB

RSF-militsen i Sudan sier våpenhvilen i landet forlenges

Våpenhvilen som formelt er på plass i Sudan, forlenges med tre døgn fra midnatt, opplyser RSF-militsen ifølge Reuters.

Av NTB | 30.04.2023 18:14:11

Krig og konflikter: Gruppen slåss mot regjeringshæren i landet, og situasjonen i Sudan er uoversiktlig. Til tross for at partene tilsynelatende er enige om våpenhvile, pågår fortsatt kraftige kamper, blant annet i hovedstaden Khartoum.

– Som svar på internasjonale, regionale og lokale oppfordringer kunngjør vi forlengelse av den humanitære våpenhvilen med 72 timer fra midnatt, heter det i uttalelsen fra RSF-militsen.

RSF sier at hensikten med forlengelsen er å åpne humanitære korridorer og gjøre det tryggere for folk å forflytte seg og nå fram til sikre områder.

Hundrevis av mennesker er drept og tusener såret siden en langvarig strid mellom RSF og regjeringshæren brått utviklet seg til væpnet konflikt 15. april.

Situasjonen i Khartoum og Omdurman på den andre siden av elva fra Khartoum var søndag formiddag relativt rolig etter de voldsomme kampene tidligere i uka. Men det kan fortsatt høres skyting, og det meldes om plyndring.

Samtidig melder britene at en ekstra, siste evakuering med fly finner sted mandag, fra Port Sudan. De sier de har hentet ut 2.122 personer hittil.

Men de bekrefter at de ikke lenger arrangerer evakueringsflygninger fra Khartoum på grunn av lavere etterspørsel og en ustabil situasjon.

– Flyet landet i havnebyen Port Sudan og hadde med seg 8 tonn med humanitær bistand, deriblant medisiner og kirurgisk utstyr for å støtte sudanske sykehus og frivillige hjelpearbeidere, opplyser Røde Kors i en pressemelding.

Den mektige RSF-militsen, ledet av general Mohamed Hamdan Dagalo, og den sudanske hæren, ledet av general Abdel Fattah al-Burhan, har styrt landet sammen siden et kupp i 2021. Etter at gnisningene mellom de to partene utviklet seg til åpen strid er minst 528 mennesker drept og 4.599 såret i kampene, ifølge landets helsemyndigheter.

Torsdag kveld gikk partene imidlertid med på en tre dager lang våpenhvile, men trass i våpenhvilen har det vært skyting og sammenstøt, og søndag morgen ble det meldt om luftangrep og artilleriild i Khartoum.

– En tredel av landets befolkning sultet allerede før kampene brøt ut. Nå er det mangel på alt, og matvareprisene skyter i været, sier Martin Frick, direktøren for WFP i Tyskland, til DPA.

Lignende prisøkninger har også begynt å komme i Tsjad og Sør-Sudan, ifølge Frick. Begge landene har tatt imot tusenvis av flyktninger siden kampene startet i Sudan 15. april. Også på Afrikas Horn er situasjonen svært dårlig, med rekordhøyt press på matforsyningen etter seks mislykkede regnsesonger.

– Gud forby om Sudan når punktet der det blir borgerkrig. Syria, Jemen og Libya blir barnemat i forhold, sa Hamdok under et arrangement i Nairobi lørdag, ifølge AFP.

Han kaller konflikten en meningsløs krig mellom to parter.

– Det er ingen som kommer seirende ut av dette. Derfor må det stoppe, sa han.

Et amerikansk marinefartøy er ankommet Port Sudan for å evakuere hundrevis av amerikanske borgere som var strandet i landet og som har tatt seg fram til havnebyen i en kolonne av busser.

Søndag landet det første Røde Kors-flyet med bistand i Sudan etter at kampene brøt ut.

FN-organet Verdens matvareprogram (WFP) advarer om at den pågående volden i Sudan kan sende hele Øst-Afrika ut i en humanitær krise. .

Tidligere statsminister i Sudan, Abdalla Hamdok, frykter at dersom konflikten i landet utvikler seg til en borgerkrig vil det bli en av de verste i verden.

Flere nyheter: