Menu
Marte Olsbu Røiseland bekrefter at hun legger opp og at verdenscuprennet i Holmenkollen blir hennes siste. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Rørt Olsbu Røiseland legger opp og takker ektemannen: – Vil ikke være ekstrem lenger

Marte Olsbu Røiseland (32) tørket tårer og takket ektemannen Sverre da hun annonserte at karrieren som skiskytter avsluttes i Holmenkollen denne uken.

Av NTB | 14.03.2023 10:34:05

Sport: Froland-jenta bekreftet beslutningen sin da hun møtte pressen i Oslo tirsdag.

– Dette har vært en avgjørelse jeg har tenkt på lenge. Jeg føler det er på tide, og det å kunne gjøre det før Kollen-helgen, er veldig fint, sier Olsbu Røiseland til NTB.

Hun peker på at motivasjonen til å gi alt ikke lenger er til stede.

– Jeg har kjent veldig på at jeg ikke klarer å ha den motivasjonen som trengs for å være på topp. Når jeg ikke klarer det, er det ikke verdt det. For å drive med toppidrett må man være ekstrem på så veldig mange måter. Nå vil jeg ikke være ekstrem lenger, men heller leve normalt. Det gleder jeg meg til, sier 32-åringen.

– Når jeg ser tilbake på karrieren, er jeg stolt over hva jeg har fått til. Jeg har fått til mer enn jeg kunne drømme om. Jeg har vært sykt tålmodig, sier hun.

Trener Roger Grubben er blant dem som får en ekstra takk.

– Nå gleder jeg meg veldig til å tilbringe mye mer tid med dem jeg er glad i, fortsetter Olsbu Røiseland, før hun retter oppmerksomheten mot ektemannen Sverre.

– Nå kommer det verste. Hva skulle jeg gjort uten Sverre? Han har vært min største støttespiller. Jeg er så glad i det livet vi har hatt og all hjelp jeg har fått av deg. Jeg gleder meg veldig til å leve et vanlig liv med deg, og bare være mann og kone. Det har vi ikke prøvd ennå, sier 32-åringen og tørker tårer.

Under årets VM ble det to gull i stafett og en individuell bronse.

Totalt har hun vunnet 13 gull og fire bronse i VM-sammenheng. Hun har også tre gull, to sølv og to bronse fra OL.

Olsbu Røiseland vant verdenscupen sammenlagt i 2021/22-sesongen og har totalt gått seirende ut av 17 verdenscuprenn. De to siste seirene kom i Nove Mesto na Morave første helgen i mars.

– Norges Skiskytterforbund mister med dette en fantastisk lagspiller, en medaljejeger, en rå utøver, en god lagkamerat og en helt utrolig god og omsorgsfull person. Vi er så glade for alt Marte har gitt oss og det norske folk gjennom så mange år, og det er leit å innse at karrieren avsluttes her i Holmenkollen. Men vi ønsker henne all mulig lykke i fremtiden og ser fram til å treffes utenom konkurransearenaen, sier generalsekretær Morten Djupvik.

– En enorm tålmodighet. Hun var ikke noe stort idrettstalent, og har bygd seg opp fra å være langt nede på lista til å bli verdens beste. Det er enormt imponerende.

32-årige Olsbu Røiseland talte allerede foran inneværende sesong på knappene med hensyn til om toppidrettssatsingen skulle fortsette. Da valgte hun å gå på en ny sesong.

Opptakten til det som skulle bli skiskytterstjernens siste sesong ble alt annet enn enkel. I fjor høst ble Røiseland rammet av sykdommen helvetesild. Det førte til et lengre treningsavbrekk og avbrudd i sesongoppkjøringen.

Tross helseproblemene kom veteranen sterkt tilbake og forsynte seg grovt av medaljebordet under VM i Oberhof.

– Det var aldri noe alternativ å gi seg da, men det krevde utrolig mye. Det var full mobilisering hele høsten og vinteren. At jeg klarte å komme tilbake, er en veldig stor seier for meg, sier 32-åringen til NTB.

Ektemannen Sverre Olsbu Røiseland er landslagstrener for Tyskland.

En emosjonell Olsbu Røiseland setter ord på hva karrieren har inneholdt.

Den profilerte og meritterte skiskytteren er den mestvinnende norske kvinnelige skiskytteren gjennom tidene, og i VM i 2020 tok hun medaljer i samtlige øvelser, sju i tallet. Det ble fem gull og to bronse.

NRK-ekspert Ola Lunde rangerer Olsbu Røiseland som tidenes beste. Han sier følgende til NTB om hemmeligheten bak suksessen:

(©NTB)

Flere nyheter: