Menu
Ron DeSantis omtales av mange som en skandalefri versjon av Donald Trump og appellerer til høyresiden i Det republikanske partiet. Foto: AP / NTB

Ron DeSantis – Trump uten kaos

Florida-guvernør Ron DeSantis blir av mange omtalt som en mindre kaotisk og mer forutsigbar versjon av Donald Trump, som han tidligere har støttet helhjertet opp om.

Av NTB | 24.05.2023 13:39:08

Sosiale forhold: I motsetning til Trump har den katolske trebarnsfaren hittil i karrieren vært innblandet i få om noen personlige skandaler, og rent politisk appellerer de to til mange av de samme velgerne.

De Santis er en ihuga abortmotstander, tilhenger av liberale våpenlover og hylles av høyresiden i Det republikanske partiet for å ha skjerpet Floridas lover på områder som innvandring og utdanning.

DeSantis har også undertegnet en lov som forbyr abort etter sjette uke, og han har forbudt lærere å snakke med elever om seksuell orientering og kjønnsidentitet i klasserommet.

Da Disney, som er Floridas største arbeidsgiver, offentlig kritiserte den såkalte Don’t Say Gay-loven, svarte DeSantis med å oppheve Disneyworlds særstatus og frata selskapet en rekke rettigheter. Til å komme fra en markedsliberal republikaner var det en heller uvanlig beslutning.

Disney saksøkte guvernøren, og han har siden svart med et motsøksmål.

At han nektet å stenge ned Florida under koronapandemien og markerte seg som en sterk motstander av Biden-administrasjonens smitteverntiltak, gjorde ham også populær i disse kretsene.

Det samme gjorde loven som åpnet for at Floridas innbyggere kan bære skjult skytevåpen uten å innhente særskilt tillatelse.

Han har kritisert president George W. Bushs beslutning om å invadere Irak og er generelt motstander av at USA skal intervenere militært i andre land.

Amerikanernes frihet er ikke avhengig av at det er frihet i andre land, synes å være en grunntanke hos DeSantis, som også protesterte da tidligere president Barack Obama ville sende styrker til Syria.

Florida-guvernøren er en svoren Israel-venn med et nært forhold til statsminister Benjamin Netanyahu. Under et besøk i landet i april ville han ikke være med på at Vestbredden er ulovlig okkupert slik FN fastslår, men omtalte i stedet området som «omstridt territorium».

Velgerne ser imidlertid ikke ut til å være overbevist om at han er den rette mannen for Det hvite hus, og ifølge meningsmålingene ligger han langt bak Trump.

Oppslutningen om Trump har økt jevnt blant republikanerne de siste to månedene og er nå på rundt 53 prosent. Oppslutningen om DeSantis har på samme tid sunket og er nå på drøyt 20 prosent.

En av dem som støtter DeSantis, er gründer og mangemilliardær Elon Musk. Men om støtten fra Musk vil være nok til å endre de republikanske velgernes syn på DeSantis, er usikkert.

Musk slo alt i november fast at han ønsket Florida-guvernøren i Det hvite hus og omtalte ham da som «fornuftig og sentrumsorientert». I hvilken grad han vil kaste seg inn valgkampen på DeSantis’ side, ikke minst økonomisk, gjenstår å se.

Florida-guvernøren, som har italienske aner, har hindret universiteter i å bruke offentlige midler på programmer som fremmer mangfold, likestilling og inkludering, og han har sørget for å få en rekke bøker fjernet fra skolebiblioteker i Florida.

Striden med Disney befestet DeSantis’ posisjon som verdikonservativ kulturkriger og har bidratt til å gjøre ham populær blant mange på høyresiden i eget parti.

Kritikere peker på at han er en lettvekter når det kommer til utenrikspolitikk. Han har tidligere slått fast at USA ikke bør blande seg inn i den «territorielle disputten» mellom Russland og Ukraina, men bør føre en knallhard linje mot land som Kina, Iran, Cuba og Venezuela.

Som enhver politiker med ambisjoner, har DeSantis alt kommet med en selvbiografi. Tittelen lyder «The Courage to Be Free: Florida’s Blueprint for America’s Revival», og i boken langer han i beste Trump-stil ut mot eliten i Washington som han hevder har kjørt landet i grøfta.

Trump ser likevel åpenbart på DeSantis som en mulig farlig utfordrer og har gjentatte ganger de siste månedene kommet med nedsettende bemerkninger om den skandalefrie guvernøren, blant annet ved å omtale ham som Ron DeSanctimonious – den skinnhellige.

(©NTB)

Flere nyheter: