Menu
Sofie Marhaug (Rødt) har bestemt seg: Ukraina bør få våpenhjelp. Rødt vil avklare sitt syn på spørsmålet under landsmøtet kommende helg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Rødts Marhaug: Ukraina bør få våpenhjelp

Rødts Sofie Marhaug har tvilt seg fram til at partiet bør si ja til våpenhjelp til Ukraina. Et vilkår er at regjeringen konsulterer og informerer Stortinget.

Av NTB | 19.04.2023 08:14:08

Krig og konflikter: Stortingsrepresentanten fra Bergen sier til Bergens Tidende at hun tar selvkritikk for ikke å ha tatt diskusjonen tidligere.

– Nå kommer saken opp på landsmøtet til helgen. Jeg kan bare si på vegne av meg selv at jeg ikke har vært flink nok til å løfte uenigheter i og gjennom stortingsarbeidet. Vi som sitter i stortingsgruppen, har vært redde for å trå feil og for å si noe dumt, sier Marhaug, som selv ikke er delegat til landsmøtet.

Hun forteller at hun under krigens gang har endret syn på våpenhjelp, men ikke motstanden mot Nato.

Hun sier det er en forutsetning at regjeringen konsulterer og informerer Stortinget om våpenforsendelser.

– Det er da vi kan si nei til noen våpen. For eksempel jagerfly. Vi må vurdere hensynet til Ukrainas selvforsvar opp mot frykten for å eskalere krigen, sier Marhaug.

Rødt er det eneste partiet på Stortinget som er motstander av norsk våpenhjelp til Ukraina. Når partiet samles til landsmøte i Stavanger fredag, er det fortsatt åpent om partiet vil endre syn i spørsmålet.

Flertallet i sentralstyret vil at partiet skal snu. Men landsmøtets uttalelseskomité, som legger fram forslag til vedtak, sier fortsatt nei.

(©NTB)