Menu
Birgit Skarstein deltar på kongressen i Bahrain. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Reuters: Russiske utøvere får delta i Paralympics i Paris etter at kongress sa nei til utelukkelse

Russiske idrettsutøvere får delta i Paralympics i Paris neste år etter et vedtak på kongressen til Den internasjonale paralympiske komité fredag.

Av NTB | 29.09.2023 13:23:08

Sport: Det er nyhetsbyrået Reuters som melder om utfallet av avstemningen på IPC-kongressen i Bahrain.

Medlemmene stemte rundt hvorvidt Russland skulle utelukkes fullstendig fra sommerlekene i Frankrike. Utfallet her ble at 74 stemte mot, mens 65 stemte for utestengelse.

13 avsto fra å avgi stemme.

Videre heter det at delegatene etter lunsj skal stemme om hvorvidt Russland delvis skal utelukkes fra Paris-lekene. Dersom dette stemmes fram, betyr det etter alle solemerker at russiske utøvere får være med under gitte nøytralitetsprinsipper.

Den neste avstemningen i Bahrain kan også ende med at russiske utøvere får delta i Paralympics under eget flagg.

IPC-president Andrew Parsons har tidligere sagt at han tror avgjørelsen som tas på kongressen i Bahrain vil bli respektert.

– Uansett hvilken avgjørelse som tas, tror jeg folk vil akseptere den på grunn av den demokratiske prosessen som har ledet til avgjørelsen, sa Parsons i august.

«Uansett om det blir full suspensjon, delvis suspensjon med nøytrale utøvere eller ingen suspensjon, som er de tre alternativene vi legger fram for medlemmene, tror jeg den paralympiske bevegelsen som helhet vil forstå det og samarbeide med idrettsutøverne og deres regjeringer for at avgjørelsen blir respektert, la han til.

– I utgangspunktet er jeg veldig fan av idretten som en nøytral, global grunn, hvor man kan møtes på tvers av uenighet og ulikhet. Samtidig var det en skjellsettende opplevelse å være i Beijing da Russland invaderte Ukraina og å være tett på de svært personlige tragediene som det var for de ukrainske utøverne, sa hun tidligere i september til NTB om Russland-spørsmålet.

Russland invaderte Ukraina 24. februar 2022, fire dager etter vinter-OL i Beijing og åtte dager før de paralympiske leker ble innledet samme sted. Invasjonen skjedde under «den olympiske fred», som skal sikre våpenhvile mellom deltakernasjonene i de to månedene rundt OL og Paralympics.

Russland har brutt den olympiske fred ved ytterligere to anledninger: Da landet invaderte Krim-halvøya i 2014 og da det involverte seg i konflikten mellom Georgia og den russiskvennlige utbryterrepublikken Sør-Ossetia i 2008.

Det siste vil i så fall være i tråd med anbefalingene som tidligere i år ble gitt av Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Birgit Skarstein er blant delegatene som deltar på generalforsamlingen i Bahrain.

(©NTB)

Flere nyheter: