Menu
Rui Pinto fikk mandag dommen i Football Leaks-saken. Foto: Armando Franca / AP / NTB

Reuters: «Football Leaks»-hackeren Rui Pinto dømt til fire års betinget fengsel

Portugiseren Rui Pinto sto bak den massive dokumentlekkasjen Football Leaks. Mandag ble han dømt til fire års betinget fengsel etter en langvarig rettsprosess.

Av NTB | 11.09.2023 18:05:06

Sport: Det ble utfallet i den portugisiske straffesaken som startet i september 2020, melder Reuters.

Dommen ble avsagt i en domstol Lisboa. Dommer Margarida Alves kunngjorde at Pinto dømmes til betinget straff, hvilket betyr at han i utgangspunktet ikke må sone i fengsel.

– Retten har besluttet at Rui Pinto skal idømmes en betinget fireårig dom… men det er ikke nødvendig å sone dommen i fengsel, sa dommer Alves.

– Retten håper at beklagelsen (Rui Pinto har gitt i retten) menes alvorlig, og at han fra nå av avstår fra å utføre handlinger som beskrevet her, la hun til.

Pinto var anklaget for å være en kriminell hacker, og tiltalen besto av 89 forhold. De omhandlet punkter som datasabotasje, urettmessig tilgang på dokumenter og forsøk på utpressing.

I 2015 fikk Pinto tak i millioner av dokumenterer som antydet korrupsjon og økonomisk juks i europeisk fotball. Portugiseren la dem ut på nettet under navnet «Football Leaks».

Pinto har uttalt at han ser på seg selv som en varsler. Han ønsket å avsløre fotballbransjens sanne vesen.

Som følge av «Football Leaks» publiserte den tyske avisen Der Spiegel, norske VG og flere andre europeiske medier en rekke saker basert på materialet Pinto hadde skaffet til veie. Sakene handlet om alt fra lyssky handler til svindel, skatteunndragelser og korrupsjon blant klubber, spillere og trenere.

Medieoppslagene førte til politietterforskninger i flere land, deriblant Storbritannia og Frankrike.

34-åringen dømmes for forsøk på utpressing og for å ha skaffet seg ulovlig tilgang til data og korrespondanse, ble det opplyst i retten.

– Jeg gjorde aldri noe av dette for penger, sa han i retten for tre år siden.

(©NTB)