Alexander C. Blonz under VM-kampen i håndball mot Serbia i Katowice. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

«Reserven» Alexander Blonz sendte Norge i VM-rus: Kvartfinale i sikte etter 31-28 over Serbia

Alexander Blonz briljerte og var sentral da Norge slo Serbia 31-28 i håndball-VM etter en sterk spurt. Det norske laget er et langt skritt nærmere kvartfinale.

Av NTB | 19.01.2023 22:05:52

Sport: Blonz ble kastet inn i kampen etter at Sebastian Barthold hadde gått på en måltørke etter fem scoringer.

Keeper Torbjørn Bergerud var også meget viktig da Norge snudde kampen til sin fordel etter å ha ligget under med tre mål ved pause.

Resultatet gjør at det ser meget bra ut for Norge med tanke på å ende blant de to beste i hovedrunden. Slår Norge Qatar lørdag, er kvartfinaleplassen sikret.

– Jeg fikk fem skudd og fire mål. Selvfølgelig er det gøy å være utpå der i en omgang der jeg føler alt går vår vei. Vi spilte en fantastisk andreomgang, sa Blonz til NTB.

Han avslørte også at han bytter klubb etter denne sesongen og forsvinner fra Szeged, men han ville ikke si hvem som blir hans neste arbeidsgiver.

Norge møter også Tyskland mandag. Det norske laget styrer fortsatt egen skjebne i VM. Resultatet mot Serbia kan vise seg helt avgjørende for å komme med i cupspillet.

Det så ikke bra ut for Norge ved halvspilt kamp i Katowice. Serbia sikret seg initiativet fra start. Balkan-lagets fysisk tøffe forsvarsspill skapte vriene betingelser for det norske angrepet. Blant annet ble Sander Sagosen i stor grad helt nøytralisert før pause.

Norge scoret bare på 14 av 23 skudd i 1.-omgangen mot Serbias 17 mål på 23 forsøk. Serberne scoret også i siste sekund av første omgang og fikk med seg 17-14-ledelse til pause.

– Jeg sa det samme i pausen som i en timeout, at vi må investere i hele matchen og gjøre rett analyse når vi brenner en del skudd, og ikke bli stresset. Det aller viktigste var kanskje intensiteten bakover. Det tok tid før vi kom opp i det desperate nivået, men da det kom, var det bra, sa landslagssjef Jonas Wille til TV3.

Sagosen våknet til liv og scoret tre ganger, blant annet utligningen til 22-22. Så sikret Blonz norsk ledelse for første gang i kampen på 23-22. Samme mann løp inn 24-22.

Etter pause hadde keeper Bergerud flere viktige redninger. Han og Kristian Sæverås byttet et par ganger tidligere i kampen.

Håpet om en reprise fra sju år tilbake og plass i semifinalen, er ved liv etter kampen mot Serbia.

Norges evne til å komme tilbake etter å ha ligget under med mange mål, er en egenskap som ikke så mange lag besitter.

– Den dagen vi finner ut av å spille førsteomganger, blir det skikkelig bra. Vi kom ikke opp i tempo før pause, og de fikk gjøre nesten som de ville. Etter pause ga vi keeperne bedre betingelser og spilte smartere angrepsspill. Da blir det enkelt å spille håndball, sa Gøran S. Johannessen til TV3. Han ble kåret til Norges beste.

Det ble til 19-14 litt ut i andreomgangen. Da så det ille ut for Norge. Men på samme måte som mot Nederland tirsdag, slo de norske gutta tilbake.

Seks av de norske spillerne var tilbake i hallen der landslaget startet veien mot verdenstoppen under 2016-EM. Norge ble nummer fire.