Menu
Magnus Carlsen og Aryan Tari møttes i Stavanger mandag. Foto: Carina Johansen / NTB

Remis i helnorsk thrillerduell i Norway Chess – Carlsen slo Tari i armageddon

Magnus Carlsen og Aryan Tari spilte remis i det som ble et dramatisk helnorsk møte i sjakkturneringen Norway Chess mandag. I armageddon var Carlsen igjen best.

Av NTB | 05.06.2023 22:18:52

Sport: Langsjakkpartiet de to sjakkprofilene imellom var over etter drøyt fire timers spill. Da fant ingen av spillerne noen vei videre mot seier etter en lengre kamp mot klokka og for å finne de riktige trekkene.

Med remis måtte det armageddon-spill til for å dele ut ett ekstra halvpoeng til én av spillerne. Der var Carlsen nær sagt som vanlig best. Han har vunnet i armageddon fire ganger i årets Norway Chess.

Seier i langsjakken gir tre poeng i turneringen i Stavanger. Ved remis blir det ett poeng til hver, i tillegg til at det deles ut et ekstra halvt poeng til den som vinner armageddon.

– Et av de mest nervepirrende partiene jeg noen gang har spilt, sa Tari til TV 2 foran avgjørelsen på armageddon.

– Jeg kunne sikkert fort ha vunnet på tid, men alt i alt skal jeg være fornøyd med remis, for på slutten rotet jeg der og kunne lett tapt dette, la han til.

I stedet jevnet stillingen seg ut, og mot slutten skaffet plutselig Carlsen seg et vinnende grep ifølge sjakkcomputerne. Med lite tid igjen på klokka hadde plutselig Norges fremste sjakkstjerne et klart stillingsmessig overtak.

Den tidligere verdensmesteren klarte imidlertid ikke å utnytte muligheten han heller, og dermed kjempet spillerne videre mot klokka med en stilling som sto og vippet. Mot slutten var sekundene i ferd med å renne ut flere ganger for begge.

Til slutt endte partiet med remis.

– For et drama, sa TV 2s ekspert Jon Ludvig Hammer da thrilleren utspilte seg.

– Magnus hadde litt panikk der. Hadde vi hatt pulsmåler på han, hadde den slått kraftig ut, sa Hammer.

TV-bildene viste at den tidligere verdensmesteren hadde mindre enn ett sekund igjen da han slo på klokken.

Carlsen har innledet Norway Chess med fire seirer og ett tap. I armageddon har det altså blitt fire triumfer og totalt to ekstrapoeng.

Carlsen har vunnet turneringen på hjemmebane fem av de ti gangene den er arrangert, inkludert de fire siste. Lite tyder på at Carlsen fortsetter seiersrekken. Fabiano Caruana topper Norway Chess med 13,5 poeng etter mandagens partier. Hikaru Nakamura følger nærmest med elleve. Carlsen har 7,5 poeng på sjetteplass.

– Det er ofte sånn at når du ikke har fått den første forløsende seieren, sliter du litt. Det gjør jeg nå, sa Carlsen.

Det er ti av verdens beste sjakkspillere som deltar i turneringen. Førstepremien er på 750.000 kroner. Turneringen varer fram til 9. juni.

Langsjakkduellen mellom Carlsen og Tari startet med flere overraskende trekk tidlig, hvilket ga hvitspillende Tari et overtak i stillingen. 24-åringen klarte imidlertid ikke å materialisere fordelen i et vinnende overtak.

På et tidspunkt var ekspertene usikker på om Carlsens hadde rukket å gjøre trekket sitt før tiden var omme.

(©NTB)