Menu
Norge blir et stadig mer populært land for internasjonale utvekslingsstudenter. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Rekordmange utvekslingsstudenter velger Norge

I fjor kom 10.211 internasjonale studenter på utveksling til Norge, det høyeste tallet noensinne. Samtidig velger stadig flere nordmenn å studere utenlands.

Av NTB | 15.05.2023 13:35:00

Utdanning: – Vi vil gjerne at det skal komme mange flere internasjonale studenter til Norge, derfor er det gledelig at så mange velger Norge som utvekslingsland. Studenter som kommer til Norge gjennom avtaler mellom norske og utenlandske institusjoner, er et resultat av faglige og strategiske prioriteringer. Det gir en mer målrettet og kvalitetssikret rekruttering, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

Utvekslingsstudier ble naturlig nok sterkt begrenset i løpet av pandemien, påpeker Sveinung Skule, som leder Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

– Men nå ser vi at Norge er rekordpopulært som studieland. Økningen er på hele 16 prosent sammenlignet med før pandemien, sier han.

Det har særlig vært en økning av utvekslingsstudenter fra EU-land som Tyskland og Frankrike. Samtidig har antall studenter fra Russland og Kina gått ned.

Også norske studenter reiser til utlandet på utveksling. I fjor dro over 7000 nordmenn på utveksling, et tall som ligner nivåene før pandemien. Det er særlig studieprogrammer i EU-ordningen Erasmus+ som er en sterk driver for at studenter velger å ta deler av utdanningen sin i et annet land.

Samtidig blir det stadig færre nordmenn som tar hele sin utdanning i utlandet. I fjor var tallet 14.000 studenter. Andelen har sunket hele 19 prosent siden toppåret 2015, hvor 17.400 norske studenter dro utenlands.

(©NTB)

Flere nyheter: