Menu
I midten av februar var det mindre is i havet rundt Antarktis enn noen gang siden satellittovervåkingen av havisen startet for 45 år siden. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB

Rekordlite sjøis i Antarktis

På tampen av den antarktiske sommeren var utstrekningen av sjøis mindre enn noen gang siden satellittmålingene startet, opplyser EUs klimaovervåkingstjeneste.

Av NTB | 08.03.2023 13:55:38

Vær: 16. februar krympet isen til den dekket 2,09 millioner kvadratkilometer av havområdene rundt kontinentet.

Det er det laveste som er målt siden satellittovervåkingen startet for 45 år siden, opplyser visedirektør Samantha Burgess i Copernicus-programmets klimaovervåkingstjeneste.

Amerikanske forskere bekrefter at det ble satt en ny bunnrekord i forrige måned, men viser til et enda lavere tall: 1,79 millioner kvadratkilometer. Copernicus sier forskjellen kan forklares med ulike algoritmer for innhenting av opplysningen om havisen.

Det var betydelig mindre is i alle deler av Sørishavet i løpet av sommerne på den sørlige halvkule. Årets og fjorårets rekord er rundt 30 prosent under gjennomsnittet for perioden 1981–2010.

Burgess sier polarisen er en følsom indikator på klimakrisen. Mindre is bidrar til å akselerere den globale oppvarmingen, ettersom solenergi som ville blitt reflektert ut i verdensrommet av den hvite isen, i stedet absorberes av det betydelig mørkere åpne vannet.

Samtidig har smeltende sjøis i seg selv begrenset effekt på havnivået, ettersom dette er is som allerede flyter i havet.

Det er andre år på rad med rekordlav utbredelses av havisen i Antarktis, opplyser Copernicus tirsdag.

– Disse isforholdene kan ha stor betydning for stabiliteten til isbremmene i Antarktis og i iste instans for stigende havnivå på hele kloden, forklarer Burgess. Isbremmene er is som kommer fra breer på fastlandet og strekker seg ut over sjøen.

Flere nyheter: