Menu
En kvinne fyller drikkevann ved en brønn i en flyktningleir i Cox's Bazaar i Bangladesh. Hetebølgen i landet gjør livet vanskelig for mange, spesielt de fattigste og mest sårbare. Arkivfoto: Mahmud Hossain Opu / AP / NTB

Rekordlang hetebølge i Bangladesh

Skoler er stengt og strømmen er borte idet befolkningen i Bangladesh kjemper seg gjennom landets lengste hetebølge på flere tiår.

Av NTB | 07.06.2023 12:29:15

Ulykker og naturkatastrofer: I hovedstaden Dhaka har temperaturene steget til rundt 40 varmegrader, og hetebølgen rammer spesielt den fattige befolkningen hardt.

– Vi har aldri sett en så langvarig hetebølge i Bangladesh siden uavhengigheten i 1971, sier Bazlur Rashid, en høytstående tjenestemann ved Bangladeshs meteorologiske institutt.

Myndighetene har stengt titusenvis av barneskoler, og det er omfattende strømbrudd i hele landet til tross for at etterspørselen etter kjøleanlegg og vifter har steget kraftig.

Mandag ble Bangladesh tvunget til å stanse driften ved det største kraftverket fordi regjeringen ikke har råd til kull til drivstoff.

Bangladeshisk taka har svekket seg rundt 25 prosent mot amerikanske dollar siden i fjor, noe som har økt kostnadene for drivstoff og strøm kraftig.

En klimastudie som ble publisert i mai viser at klimaendringene har gjort langvarige og dødelige hetebølger i Bangladesh – så vel som i India, Laos og Thailand – minst 30 ganger mer sannsynlig.

Den 3. juni nådde temperaturen i det nordlige Dinajpur-distriktet rekordhøye 41,3 grader, det høyeste som er målt der siden 1958.

(©NTB)

Flere nyheter: