Menu
Mark Cavendish frykter neste års Tour de France-løype. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Rekordjagende Cavendish frykter Tour de France-løypa: – Jeg er litt i sjokk

Den britiske sykkelveteranen Mark Cavendish ser for seg en blytung utgave av Tour de France neste år. Han får støtte fra spurtrival Jasper Philipsen.

Av NTB | 26.10.2023 12:42:41

Sport: 2024-utgaven av verdens største sykkelritt byr på totalt sju fjelletapper, og rytterne skal blant annet bryne seg på de beryktede stigningene Plateau de Beille og Col du Tourmalet. I tillegg venter åtte spurtetapper og to tempoetapper.

– Løypa er så hard. Jeg er faktisk litt i sjokk. Det er kanskje den tøffeste Tour de France-ruten jeg har sett, sa Cavendish til Het Nieuwsblad og flere andre medier da løypa ble offentliggjort i Paris onsdag.

Veteranen jakter på en historisk 35. etappeseier i Tour de France. Det vil i så fall bringe ham opp alene på lista over flest enkelttriumfer i rittet. Den nåværende rekorden deler han med sykkellegenden Eddy Merckx.

For første gang siden 1989 avsluttes ikke rittet i Paris grunnet de olympiske lekene som arrangeres i den franske hovedstaden i sommer.

Britens første mulighet til å tilrive seg etappetriumf nummer 35 kommer på den tredje etappen i Torino. Der får han trolig tøff konkurranse fra fjorårets spurtkonge Jasper Philipsen.

– Det er en tøff avslutning på rittet. Vår siste sjanse kommer trolig på den 16. etappen. Etter det må jeg vurdere om det er hensiktsmessig å fortsette, sa belgieren etter løypepresentasjonen.

– Jeg liker løypa veldig godt. Det er en tøffere åpningsuke enn vanlig, så man må komme godt forberedt. De siste tre etappene er også tøffe, spesielt uten den normale avslutningen på Champs-Élysées, sier han til L’Equipe.

Sloveneren er på revansjjakt etter at sammenlagtrival Jonas Vingegaard har stått igjen med den gule trøya i Paris de to siste årene.

– Bare det å se på løypeprofilen gjør meg veldig glad. Den byr på mange muligheter.

– Jeg synes det er unødvendig å inkludere grusen, siden det øker sjansene for ulykker. Vi ønsker at det skal være så rettferdig som mulig. En løype som dette tilfredsstiller ikke det, slik jeg ser det, sier sportsdirektør Richard Plugge i Jumbo-Visma til cyclingnews.

Heller ikke Soudal Quick-Step-sjef Patrick Lefevere er fornøyd.

– Det blir som å snakke om brostein. Jeg er ikke noen fan av det.

Klatreekspert Tadej Pogacar ser på sin side fram mot neste års kraftanstrengelse.

I ledelsen hos både Jumbo-Visma og Soudal Quick-Step er det spesielt ett element ved neste års rute som skaper misnøye. På den niende etappen skal rytterne gjennom totalt 32,2 kilometer på grus.

(©NTB)