Menu
Ledere samlet til gruppebilde på Amazonas-toppmøtet i Belém i Brasil. Helt til venstre står Norges klimautsending Hans Brattskar, som også deltok på møtet. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

Regnskogland danner samlet front for å kreve penger fra rike land

Tolv regnskogland er enige om å gå sammen om å kreve at rike land gir penger slik at fattigere land kan bekjempe klimaendringer og bevare biomangfold.

Av NTB | 09.08.2023 21:24:23

Vær: Onsdag offentliggjorde de en felles uttalelse kalt «Forent for våre skoger» under Amazonas-toppmøtet i Brasil.

Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva har tidligere sagt at toppmøtet har som mål å få regnskogland til å danne en felles front når de deltar i internasjonale klimaforhandlinger, som FNs klimatoppmøte COP28, som skal holdes senere i år.

– Vi reiser til COP28 med mål om å fortelle den rike delen av verden at hvis de ønsker en faktisk bevaring av eksisterende skog, så må de betale penger, ikke bare ta vare på løvtaket, men også på menneskene som lever under det, sa Lula onsdag.

I uttalelsen uttrykker landene også bekymring for at rike land ikke har levert på løftet om å gi 100 milliarder dollar årlig i klimafinansiering til fattigere land. I tillegg ber de rike land om å innfri et løfte om å gi 200 milliarder dollar per år for å bevare biomangfoldet.

Landene som stiller seg bak uttalelsen, er: Brasil, Bolivia, Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador, Saint Vincent og Grenadinene, Guyana, Indonesia, Surinam, Kongo (Kinshasa) og Kongo (Brazzaville).

(©NTB)

Flere nyheter: