Menu
Israels krigføring på Gazastripen har kostet minst 18.000 liv, ifølge eksperter er det trolig langt flere. Over 7000 av de drepte var barn. Foto: AP / NTB

Regjeringen vil ikke fryse oljefondets investeringer i Israel

Regjeringen har et forklaringsproblem når den ikke vil fryse oljefondets investeringer i Israel, slik man gjorde i Russland, mener Rødt.

Av NTB | 13.12.2023 13:10:33

Krig og konflikter: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fikk onsdag spørsmål om dette fra Rødt-leder Marie Sneve Martinussen i Stortinget.

Hun viste til at Vedum i februar i fjor instruerte Norges Bank til å fryse oljefondets investeringer på 27 milliarder kroner i 47 russiske selskaper og planlegge nedsalg.

Finansministeren har anledning til å gjøre dette i ekstraordinære situasjoner, påpekte hun, og slo fast at krigen vi nå er vitne til i Gaza, må kunne kalles for nettopp det.

Vedum kommenterte ikke direkte dette, men viste til at det er bred enighet i Stortinget om oljefondets retningslinjer.

Etikkrådet undersøker nå om noen av selskapene fondet har investeringer i, kan knyttes til alvorlige og systematiske brudd på folkeretten i Gaza, sa Vedum.

– I så fall vil Etikkrådet kunne tilrå utelukkelse av disse selskapene, la han til.

En kilde i Etikkrådet bekrefter overfor NTB at rådet nå «jobber med retningslinjer og selskaper i fondet» som følge av krigen i Gaza, men kan ikke si om det vil komme nye tilrådinger til Norges Bank.

Ni selskaper er ifølge Vedum tidligere kastet ut av oljefondets portefølje på grunn av dette, og ett selskap fordi det leverer overvåkingsutstyr til separasjonsbarrieren på Vestbredden.

– Jeg mener det rammeverket Stortinget har lagt over tid, sammen med regjeringen, fungerer godt, sa han.

– Vedum kunne sendt et brev den dag i dag til Norges Bank og bedt dem selge seg ut av Israel, slik han gjorde med Russland i fjor, men det vil han ikke, sier hun til NTB.

Hun mener regjeringen har et stort forklaringsproblem.

– Det virker umulig for regjeringen å forklare at straffetiltak som med rette ble brukt mot Russland på grunn av krigsforbrytelser, ikke skal benyttes mot Israel.

Rødt vil ha straffetiltak mot Israel og har nå fremmet et representantforslag i Stortinget med forslag om dette.

– Slik at alle partier må ta stilling, sier hun.

Partiet mener blant annet at frihandelsavtalen og alt forskningsarbeid med landet bør fryses, og at Norge må kreve at Natos partnerskap med Israel blir avsluttet.

Målet med fondet er høyest mulig avkastning til akseptabel risiko, men det verken er eller skal være et virkemiddel i utenrikspolitikken, understreket han.

Ifølge en oversikt utarbeidet av Norsk Folkehjelp og Fagforbundet har oljefondet investert i 66 selskaper som på ulikt vis støtter opp under Israels ulovlige bosetninger i palestinske områder.

Sneve Martinussen er uenig.

– Selv utenriksministeren advarer mot vestlig dobbeltmoral, sier Sneve Martiniussen.

(©NTB)

Flere nyheter: