Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) la fram regjeringens milliard-hjelpepakke til Ukraina for de andre parlamentariske lederne på Stortinget. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Regjeringen vil gi mer i bistand: – Veldig nær prosentmålet

Regjeringen vil gi 5 milliarder kroner til land i sør som er rammet av ringvirkninger fra krigen i Ukraina. Dermed nærmer de seg 1-prosentmålet for bistand.

Av NTB | 06.02.2023 12:45:32

Politikk: – Vi foreslår en økning av bistand til de landene i sør som er mest rammet av krigen i Ukraina, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Halvparten av de fem milliardene skal gå til humanitær støtte, mens den andre halvparten skal gå til matvare-støtte for land som nå opplever sult som følge av krigen.

Støre presenterte forslaget for de parlamentariske lederne i Stortinget mandag, parallelt med at han la fram en stor støttepakke for Ukraina.

Regjeringen har tidligere fått kritikk for at de i 2023 ikke vil nå målet om å gi 1 prosent av BNI til bistand. Med ekstrabevilgningen på fem milliarder kroner er man nær ved å nå målet, ifølge statsministeren.

– Vi vil være veldig nært det. Akkurat hvor nært vi lander, vil være avhengig av antall ukrainske flyktninger som kommer til Norge, men vi kommer til å være veldig nære, sier han.

– Norge skal være blant dem som både ser behovene i Ukraina, men også de store behovene som økt inflasjon, særlig på mat, har ført med seg i noen av verdens fattigste land, sa Støre.

Han sier at bistanden kommer som en direkte konsekvens av krigen i Ukraina.

– Dette vil bety et økt norsk bidrag til humanitær innsats og kamp mot sult i land i Afrika og Midtøsten, noe som også vil bidra til redusert migrasjonspress mot Europa i en krevende tid, sa han.

SV-leder Audun Lysbakken er fornøyd med ekstrabevilgningen på bistand.

– Situasjonen i mange land i Afrika og Midtøsten henger direkte sammen med krigen i Ukraina. Det skaper ekstremt store humanitære behov, sier Lysbakken til NTB.

Han mener at det er viktig at Norge går foran og sender et signal om saken.

– Vi ser er at mens mange land er villige til å stille opp for Ukraina, så mangler det finansiering for å bøte på humanitære kriser andre steder i verden sier SV-lederen.

Frp er på sin side skeptisk.

– Vi er positive til humanitær bistand og nødhjelp når det oppstår akutte kriser, men å legge det som en forpliktelse og føring for fremtidige bistandsprosjekter er vi ikke med på, sier Frps Hans Andreas Limi til NTB.

Støre varslet først om bistandsøkningen før helgen.

Regjeringen har invitert til et bredt forlik i Stortinget, både når det gjelder bistanden og når det gjelder Ukraina-pakken på 75 milliarder kroner.