Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har oppdatert Håndbok for politisk ledelse etter en rekke habilitetssaker i sommer. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Regjeringen skjerper inn og klargjør retningslinjer om aksjehandel

Regjeringen skjerper og formaliserer retningslinjene for kjøp og salg av aksjer for statsråder etter Huitfeldt-saken.

Av NTB | 30.08.2023 17:44:28

Sosiale forhold: – Hvis man har aksjer når man tiltrer, skal disse selges, fryses, eller så må man få noen andre på avstand til å forvalte dem. Dette gjelder fra i dag, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse onsdag.

I Håndbok for politiske ledelse blir det også tydeligere hva en politiker skal gjøre dersom ektefellen eier aksjer.

– En statsråd har nå en tydelig plikt til å skaffe seg oversikt over hvilke aksjer ektefellen har. Dette vil stå eksplisitt i håndbok for politisk ledelse, sa Støre.

Videre sier han at kravene knyttet til interesser hos statsråders nærstående har vært klart, men ikke fullt ut presist. Det er det nå, slår statsministeren fast.

Bakgrunnen er at ektemannen til Anniken Huitfeldt (Ap) har kjøpt og solgt aksjer, blant annet i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen, mens hun har vært utenriksminister. Det betyr at statsråden har vært inhabil i en rekke regjeringssaken, dog uten at hun visste det, ifølge henne.

Saken er den fjerde habilitetssaken i Støre-regjeringen, og to statsrådet har hittil gått av som følge av habilitetsbruddene.

Flere nyheter: